Şeful JPMorgan: Criza din zona euro reprezintă cel mai serios risc pentru economia globală

Criza datoriilor de stat din zona euro reprezintă cel mai serios risc pentru economia globală, însă Europa va depăşi momentul, a declarat directorul general al băncii americane JPMorgan, Jamie Dimon, într-un interviu publicat de ziarul german Die Welt.

214 afișări
Imaginea articolului Şeful JPMorgan: Criza din zona euro reprezintă cel mai serios risc pentru economia globală

Şeful JPMorgan: Criza din zona euro reprezintă cel mai serios risc pentru economia globală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am crezut că Europa va reuşi să treacă peste. Cred încă asta", a spus bancherul american.

El crede că zona euro are acum o şansă de 60% să treacă de criză, faţă de 90%, cât estima anterior.

"Avem nevoie urgentă de o soluţie. Cu cât se prelungeşte criza, cu atât avem şanse mai mici să scăpăm uşor, se vor intensifica presiunile din pieţe", a spus Dimon.

Şeful JPMorgan consideră că zona euro nu se va destrăma, dar nu mai exclude ieşirea Greciei din blocul monetar.

"S-ar putea întâmpla ca unele ţări, precum Grecia, să opteze în mod iraţional să se retragă. Ar fi o situaţie dificilă, dar s-ar putea rezolva", a arătat el.

Dimon consideră că, pentru a ieşi din criză, guvernele zonei euro trebuie să implementeze măsuri credibile de austeritate, iar Banca Centrală Europeană să asigure lichiditate pe termen nelimitat pentru ţări cu probleme, ca Spania şi Italia.

Nesiguranţa din pieţe este prelungită de faptul că BCE s-a angajat să ofere lichiditate doar pentru o perioadă limitată de timp, a adăugat CEO-ul JPMorgan.

El notează că incertitudinea din pieţe este mai ridicată decât în urma falimentului Lehman Brothers.

Dimon estimează că, în cel mai rău caz, JPMorgan ar putea înregistra pierderi de circa 5 miliarde de dolari pe portofoliul de 16 miliarde de dolari care constituie expunerea pe sudul Europei. El a adăugat că banca nu intenţionează să iasă din Europa, însă a fost forţată de criză să reevalueze toate contractele cu parteneri europeni.

Situaţia s-ar putea agrava rapid, pentru că toate băncile şi companiile de asigurări fac acelaşi lucru, avertizează şeful JPMorgan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici