Soros: Criza din zona euro ameninţă să distrugă Uniunea Europeană şi să împingă Europa într-un "deceniu pierdut"

Criza din Grecia va atinge punctul culminant în toamnă, după ce un nou guvern nu va reuşi să respecte condiţiile acordului de ajutor extern, şi este puţin probabil ca Germania şi Bundesbank să-şi asume rolul de lider pentru a scoate zona euro din criză, afirmă miliardarul George Soros.

2037 afișări
Imaginea articolului Soros: Criza din zona euro ameninţă să distrugă Uniunea Europeană şi să împingă Europa într-un "deceniu pierdut"

Soros: Criza din zona euro ameninţă să distrugă Uniunea Europeană şi să împingă Europa într-un "deceniu pierdut" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După cele trei luni, va fi prea târziu pentru ca Germania, cea mai mare economie a zonei euro, să ia măsurile de ieşire din criză, a spus Soros, citat de cotidianul New York Times.

Criza din zona euro ameninţă să distrugă Uniunea Europeană şi să împingă Europa într-un "deceniu pierdut", similar Americii Latine în anii '80, a spus el. Prezent la o conferinţă pe teme economice la Trento, Italia, Soros a definit situaţia gravă a euro ca o criză a datoriilor suverane, interconectată strâns cu o criză a sistemului bancar.

"O soartă similară cu cea a Americii Latine aşteaptă acum Europa. Asta este responsabilitatea pe care trebuie să o conştientizeze Germania şi celelelate state creditoare. Dar nu este niciun semn că s-ar întâmpla aşa ceva", a afirmat miliardarul.

Soros a declarat că se aşteaptă ca alegerile din Grecia să conducă la un guvern dispus să respecte condiţiile din acordul de ajutor financiar extern, însă noul executiv se va afla în imposibilitatea de a face acest lucru.

"Criza din Grecia ar putea atinge punctul culminant în toamnă. Până la acel moment, economia germană va încetini, astfel că va fi şi mai dificil decât în prezent pentru cancelarul Angela Merkel să convingă populaţia germană să accepte noi responsabilităţi în Europa. Asta creează o fereastră de trei luni", a spus el.

"Povara şi vina" ajustării dezechilibrelor din zona euro cad în totalitate asupra statelor mai slabe de la periferia zonei euro, chair dacă statele din centrul uniunii monetare au o responsabilitate mai ridicată pentru criză.

"«Centrul» este responsabil pentru crearea unui sistem defect, de introducerea unor tratate defecte, de urmare a unor politici defecte şi de adoptarea tot timpul a unor măsuri insuficiente şi cu întârziere", a adăugat Soros.

Miliardarul a cerut înfiinţarea unei scheme de asigurare a depozitelor la nivel european şi acces direct al băncilor la fondul de salvare al zonei euro, supraveghere financiară şi reglementări comune.

De asemenea, ar fi necesare măsuri pentru a reduce costurile de împrumut ale statelor puternic îndatorate, însă şi acestea ar avea nevoie de sprijinul Grmaniei şi al Bundesbank. Zona euro ar avea în final nevoie de o autoritate financiară care să preia o mare parte din riscurile de solvabilitate ale statelor membre, a adăugat el.

Sistemul financiar din Europa se fragmentează şi se reorganizează de-a lungul unor linii naţionale, a declarat miliardarul, evoluţie care în câţiva ani va face posibilă o dezmembrare ordonată a zonei euro.

"O destrămare a uniunii monetare mai devreme va fi aproape sigur dezordonată", a spus el.

Autorităţile germane ar trebui să facă "un efort extraordinar" pentru a obţine în următoarele trei luni sprijinul populaţiei pentru măsurile necesare opririi actualelor trenduri, însă oficialii de la Berlin trebuie convinşi cu orice preţ să arate spirit de conducere şi să menţină Uniunea Europeană, consideră Soros.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici