Statul va scoate la vânzare pe bursă, în iunie-decembrie, acţiuni Transelectrica, Transgaz şi Romgaz

Ministerul Economiei va lansa la tranzacţionare la BVB, în perioada iunie-decembrie, acţiuni reprezentând câte 15% din capitalul Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) şi Romgaz, trei dintre cele mai importante companii energetice controlate de instituţie, potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX.

40 afișări
Imaginea articolului Statul va scoate la vânzare pe bursă, în iunie-decembrie, acţiuni Transelectrica, Transgaz şi Romgaz

Statul va scoate la vânzare pe bursă, în iunie-decembrie, acţiuni Transelectrica, Transgaz şi Romgaz (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

Astfel, noi titluri ale transportatorului de energie Transelectrica şi ale operatorului sistemului de transport al gazelor naturale Transgaz Mediaş vor fi disponibile din luna iunie, respectiv septembrie. Cele două companii sunt listate deja la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu 11,5% din capital, respectiv 12,81% din titluri.

Cealaltă companie, Romgaz Mediaş, va intra la tranzacţionare în decembrie, conform documentului Ministerului Economiei.

Totodată, instituţia va oferi investitorilor de la BVB 9,84% din capitalul producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom (SNP).

Ministerul Economiei deţine 73,69% din acţiunile Transelectrica, 85% din capitalul Romgaz, 73,5% din titlurile Transgaz şi 20,6% din OMV Petrom.

Un acţionare semnificativ este Fondul Proprietatea, care deţine 13,5% din titlurile Transelectrica, 15% din Romgaz şi 14,98% din capitalul Transgaz.

Compania OMV Petrom este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni. În acţionariat se regăseşte şi Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%.

În luna august a anului trecut Guvernul a decis să vândă la bursă acţiuni la Transelectrica, Transgaz şi Romgaz, operaţiune prin care estima că ar obţine în total aproape 170 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici