Studiu: Tichetele de masă, între beneficiile extrasalariale preferate de angajatori şi angajaţi

Tichetele valorice reprezintă un instrument de motivare cu popularitate ridicată în rândul angajaţilor, angajatorilor şi comercianţilor parteneri care le acceptă la plată, bonurile de masă şi cele cadou fiind cele mai cunoscute şi dorite de salariaţi, potrivit unui studiu al GfK.

2604 afișări
Imaginea articolului Studiu: Tichetele de masă, între beneficiile extrasalariale preferate de angajatori şi angajaţi

Studiu: Tichetele de masă, între beneficiile extrasalariale preferate de angajatori şi angajaţi

„Trei din patru angajaţi care primesc tichete de masă le consideră ca fiind esenţiale pentru ei. Companiile care îşi motivează salariaţii prin tichete valorice se declară în proporţie de 96% mulţumite şi foarte mulţumite de sistemul de tichete, pe care îl apreciază pentru că este uşor de implementat şi aduce beneficii importante. Patru din cinci angajatori care acordă tichete valorice consideră că tichetele de masă sunt esenţiale pentru bunul mers al afacerii”, potrivit studiului realizat de GfK România, la solicitarea Asociaţiei Profesionale a Emitenţilor de Tichete (APET).

Conform sursei citate, la 20 de ani de la introducerea pe piaţa din România, tichetul de masă este considerat de către angajaţi drept un beneficiu valoros şi o componentă esenţială a pachetului salarial. Tichetul de masă înseamnă pentru salariaţi creşterea puterii de cumpărare (77% dintre respondenţi), sprijin pentru achiziţia de alimente (66% dintre respondenţi), motivare crescută la locul de muncă (63% dintre respondenţi) şi hrană de calitate mai bună (31%).

De asemenea, 88% dintre salariaţii beneficiari respondenţi ai studiului percep tichetele de masă ca fiind un beneficiu valoros, iar 90% dintre ei susţin că utilizarea lor este uşoară. Un procent de 45% dintre salariaţi declară că acordarea tichetelor de masă este un aspect de care ţin cont la angajare, considerându-le chiar un drept indispensabil. 62% dintre angajaţii care beneficiază de tichete de masă aşteaptă momentul distribuirii tichetelor de masă pentru că acestea constituie o parte importantă a veniturilor (70% dintre respondenţi).

„84% dintre angajatorii care acordă tichete valorice apreciază avantajele fiscale asociate sistemului de tichete, iar 75% şi, respectiv, 46% dintre companiile respondente consideră că acordarea de tichete valorice a condus la îmbunătăţirea atmosferei la locul de muncă şi, respectiv, la creşterea productivităţii angajaţilor. 80% dintre angajatorii care acordă tichete valorice susţin că tichetele de masă sunt esenţiale pentru bunul mers al afacerii lor, iar unul din trei respondenţi (36%) menţionează contribuţia acestora la reducerea absenteismului în rândul salariaţilor”, se arată în studiul menţionat.

Principalele motive pentru care companiile din România aleg să îşi motiveze salariaţii prin intermediul tichetelor de masă constau în optimizarea costurilor prin facilităţile fiscale (46% dintre respondenţi) şi creşterea motivării angajaţilor, cu impact direct asupra competitivităţii companiei, a atragerii şi retenţiei de personal (36% dintre angajatorii care au participat la studiu).

În rândul companiilor care nu acordă tichete valorice, gradul de conştientizare a avantajelor acestora este mai redus comparativ cu cele care o fac. Aproape unul din doi angajatori care nu acordă tichete de masă (46%) consideră că acestea sunt esenţiale pentru bunul mers al afacerii, potrivit sursei citate.

„În ceea ce priveşte comercianţii parteneri şi tichetele acceptate la plată, aceştia se declară, în proporţie de 77%, satisfăcuţi şi foarte satisfăcuţi de tichetele de masă electronice şi, în proporţie de 75%, satisfăcuţi şi foarte satisfăcuţi de tichetele cadou. 73% dintre comercianţii participanţi la studiu au declarat că sunt satisfăcuţi şi foarte satisfăcuţi de tichetele de masă pe suport de hârtie. În privinţa voucherelor de vacanţă, 79% dintre partenerii acceptanţi (hoteluri, pensiuni, agenţii de turism) sunt satisfăcuţi şi foarte satisfăcuţi de această modalitate de plată”, conchide studiul GfK.

Un procent de 67% dintre comercianţi declară că implementarea sistemului de tichete valorice le-a adus reale beneficii, cum ar fi creşterea vânzărilor şi a numărului de clienţi. De asemenea, 59% dintre comercianţi menţionează că acest sistem a dus la creşterea valorii medii a unei tranzacţii, iar 48% dintre ei consideră că el a contribuit la fidelizarea clienţilor. De notat că principalul motiv pentru acceptarea la plată a tichetelor valorice pentru toate categoriile de comercianţi este cererea din partea beneficiarilor.

Studiul mai relevă faptul că tichetele de masă cresc puterea de cumpărare a beneficiarilor şi, implicit, valoarea medie a coşului de cumpărături. Supermarketurile şi magazinele de proximitate sunt primele beneficiare ale acestei creşteri, în proporţie de 67% şi respectiv 52%.

Studiul „Percepţia asupra sistemului de tichete valorice” a fost derulat în luna septembrie, folosind tehnici de cercetare calitativă şi cantitativă. Studiul a abordat reprezentanţi ai angajatorilor din România care acordă sau nu tichete valorice (companii segmentate în funcţie de numărul de angajaţi - 0-9; 10-49; 50-249; > 249 angajaţi), reprezentanţi ai comercianţilor parteneri şi utilizatori finali ai tichetelor valorice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici