Tănăsescu: Discuţiile dintre FMI şi Guvern nu iau în calcul noi tăieri de salarii pentru 2010 şi 2011

Discuţiile dintre Guvern şi FMI nu vor conduce la măsuri suplimentare pentru 2010 şi 2011, astfel că nu se are în vedere o nouă tăiere de salarii, rezultatul fiind aplicarea celor existente pentru încadrarea în ţintele de deficit bugetar, potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu.

15 afișări
Imaginea articolului Tănăsescu: Discuţiile dintre FMI şi Guvern nu iau în calcul noi tăieri de salarii pentru 2010 şi 2011

Tănăsescu: Discuţiile dintre FMI şi Guvern nu iau în calcul noi tăieri de salarii pentru 2010 şi 2011 (Imagine: Daniel Mihilescu/Mediafax Foto)

"Discuţiile care au avut loc între autorităţile române şi reprezentanţii FMI nu au condus la noi măsuri care să fie implementate în 2010 şi 2011, astfel încât să fie avute în vedere noi tăieri de salarii, şi aşa mai departe", a spus Tănăsescu pentru MEDIAFAX.

Salariile bugetarilor au fost reduse de la 1 iulie cu 25%, ca parte a unui program mai amplu privind reducerea cheltuielilor bugetare şi creşterea veniturilor colectate, printre măsuri fiind şi majorarea TVA de la 19% la 24%.

Tănăsescu a arătat că rezultatul discuţiilor de până acum cu reprezentanţii FMI a fost consolidarea măsurilor care au fost deja stabilite, astfel încât implementarea lor să conducă la un deficit bugetar în limita de 6,8% din PIB pentru acest an şi de 4,4% din PIB pentru anul viitor.

"În momentul de faţă trebuie să ne încadrăm într-o limită de cheltuieli cu personalul, pe care am stabilit-o în acordul cu FMI. Este în principial ceea ce trebuie să facem pentru consolidarea fiscală", a adăugat Tănăsescu.

România s-a angajat în acordul cu FMI să limiteze personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariaţi, ceea ce reprezintă disponibilizarea a 70.000 de salariaţi până la începutul anului viitor.

Tănăsescu a mai spus că pe termen mediu şi lung, respectiv până la la finalizarea acordului în vara anului 2011, autorităţile vor rezolva şi problema datoriilor statului către mediul privat.

O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene se află în perioada 26 iulie - 4 august la Bucureşti pentru o nouă revizuire a acordului cu România, care va evalua modul în care România a îndeplinit criteriile de performană stabilite pentru finele lunii iunie şi în cadrul căreia se discută şi despre un nou set de prognoze macroeconomice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici