Telefonica, aproape de vânzarea diviziei din Cehia, cel mai mare operator local, către fondul PPF

Grupul spaniol Telefonica SA se apropie de un acord privind vânzarea diviziei din Cehia, cel mai mare operator din statul central-european, către fondul PPF Group, controlat de miliardarul Petr Kellner, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei.

151 afișări
Imaginea articolului Telefonica, aproape de vânzarea diviziei din Cehia, cel mai mare operator local, către fondul PPF

Telefonica, aproape de vânzarea diviziei din Cehia, cel mai mare operator local, către fondul PPF

Telefonica este una dintre cele mai mari companii telecom din Europa şi deţine 69% din acţiunile Telefonica Czech Republic.

Grupul spaniol şi PPF negociază condiţiile finale ale acordului, potrivit surselor citate.

Acţiunile Telefonica Cehia au urcat luni la Praga cu 1,6%. Valoarea de piaţă a pachetului de 69% deţinut de Telefonica este de 68,2 miliarde coroane (3,7 miliarde de dolari).

PPF este singurul investitor interesat de divizia cehă a companiei spaniole, iar tranzacţia ar putea fi anunţată în luna noiembrie, au adăugat sursele.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Telefonica şi PPF au refuzat să comenteze informaţiile.

Kellner este cel mai bogat om din Cehia, cu o avere estimată la 11,7 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Compania cehă de telecomunicaţii a fost preluată de Telefonica în urmă cu 8 ani, când a plătit 4,7 miliarde de dolari.

Veniturile Telefonica Cehia sunt în scădere constantă de la începutul anului 2009, după ce Vodafone şi Deutsche Telekom au intensificat investiţiile pe piaţa cehă. Totodată, autorităţile încearcă să deschidă piaţa pentru un nou mare operator.

Profitul operaţional al diviziei cehe a Telefonica a coborât cu 10% în prima jumătate a anului, iar marja de câştig a înregistrat de asemenea o scădere. Companiaare 5,1 milioane de clienţi în zona telefoniei mobile şi operează 1,4 milioane de linii fixe, potrivit datelor de la finele lunii iunie. De asemenea, Telefonica Cehia are 1,4 milioane de clienţi pe piaţa telefoniei mobile din Slovacia.

Grupul spaniol Telefonica are nevoie de lichidităţi pentru a-şi plăti datoriile. Compania a convenit în acest an vânzarea diviziei din Irlanda către miliardarul Li Ka-shing, din Hong Kong. Pe de altă parte, Telefonica îşi majorează participaţia deţinută indirect la Telecom Italia şi va prelua divizia germană a operatorului olandez KPN.

Acţiunile Telefonica au scăzut luni la Madrid cu 1,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici