The New York Times: Producătorii de programe tip "spyware" susţin că fac lumea mai sigură/ Ce se întâmplă în realitate

Producătorii de programe tip "spyware" afirmă că acestea sunt necesare pentru depistarea teroriştilor, răpitorilor sau a traficanţilor de droguri, aşadar "facând din lume un loc mai sigur," dar dezvăluiri recente arată că sunt folosite şi pentru supravegherea dizidenţiilor, scrie The New York Times.

2368 afișări
Imaginea articolului The New York Times: Producătorii de programe tip "spyware" susţin că fac lumea mai sigură/ Ce se întâmplă în realitate

The New York Times: Companiile producătoare de programe tip "spyware" afirmă că fac lumea mai sigură

Pe baza unor documente interne al unei companii care produce programe de supraveghere digitală, jurnaliştii de la cotidianul american The New York Times oferă o perspectivă asupra modului secretos în care operează companiile din această industrie.

Email-urile şi documentele folosite în materialul publicat de cotidian au fost furnizate de către două persoane care au avut legături cu NSO Group şi care au preferat să-şi păstreze anonimatul.

NSO Group este una dintre companiile care vând instrumente de supraveghere serviciilor de securitate şi agenţiilor de aplicare a legii din întreaga lume.

Companiile din această industrie susţin că aceste programe sunt necesare pentru a urmări teroriştii, răpitorii şi traficanţii de droguri. Chiar obiectivul corporativ declarat al NSO Group este acela de a "face din lume un loc mai sigur."

Totuşi, luna trecuta, analiştii de securitate au depistat un program de tip spyware al NSO Group încercând să acceseze datele din telefonul unui activist pentru drepturile omului din Emiratele Arabe Unite. Analiştii au mai descoperit faptul că aceste programe vizau şi un jurnalist mexican care a scris despre corupţia din interiorul guvernului mexican.

Bill Marczak, cercetător principal la Citizen Lab din cadrul Universităţii din Toronto, care se ocupă cu urmărirea modului de răspândire a programelor spion în întreaga lume, a declarat că "Odată ce sistemele realizate de NSO sunt vândute, guvernele le pot folosi cum doresc. NSO poate spune că încearcă să facă lumea un loc mai sigur, dar de asemenea face din lumea un loc mai supravegheat."

Zamir Dahbash, un purtător de cuvânt al NSO Group, a declarat că firma a vândut programe de spionaj digital doar guvernelor legitime şi că aceste programe au fost utilizate exclusiv pentru anchete criminale şi teroriste. El a refuzat să comenteze dacă compania va înceta comercializarea de astfel de produse către Emiratele Arabe Unite şi Mexic, în urma dezvăluirilor privind modul în care autorităţile din aceste state au folosite programele.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici