Transportatorii cer suspendarea obligaţiei întoarcerii acasã a camioanelor

Uniunea Naţionalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicitã Comisiei Europene suspendarea urgentã a aplicãrii obligaţiei întoarcerii acasã a camioanelor, lucru care generează curse în gol şi consum nejustificat de combustibil în plină criză.

251 afișări
Imaginea articolului Transportatorii cer suspendarea obligaţiei întoarcerii acasã a camioanelor

Transportatorii cer suspendarea obligaţiei întoarcerii acasã a camioanelor

Potrivit unui comunicat al UNTRR, Uniunea Europeanã se aflã în plinã crizã energeticã, iar industria transporturilor rutiere este profund afectatã de creşterea preţurilor la carburanţi şi de prevederile abuzive ale legislaţiei europene aduse de Pachetul Mobilitate 1 precum obligaţia întoarcerii acasã a camioanelor la 8 sãptãmâni, care trebuie respectatã de companiile româneşti care opereazã transporturi rutiere internaţionale în UE începând din februarie 2022.

În opinia transportatorilor români, această prevedere generează un consum inutil de carburant şi costuri nejustificate şi împovãrãtoare.

„Uniunea Naţionalã a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR solicitã Comisiei Europene – CE suspendarea urgentã a aplicãrii obligaţiei întoarcerii acasã a camioanelor şi anularea interpretãrii restrictive a CE legatã de obligaţia întoarcerii acasã a remorcilor şi semiremorcilor acestora. În acest context economic dificil, este necesarã tãierea tuturor mãsurilor care conduc la consum inutil de carburant în plinã crizã pentru a se asigura coerenţa între declaraţiile liderilor europeni şi acţiunile acestora şi ale Comisiei Europene la nivel european şi naţional”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, studiul Comisiei Europene privind întoarcerea acasã a camioanelor publicat în 2021 aratã cã aceastã mãsurã va genera 1,9 milioane de curse suplimentare ale camioanelor europene, ceea ce ar conduce la 2,9 milioane de tone de emisii suplimentare de CO2 în 2023 (o creştere cu 4,6% a emisiilor din transport rutier internaţional de marfã) şi ar putea genera o creştere
a costurilor de pânã la 11.000 de euro pe vehicul pe an (o creştere de aproximativ 10% faţã de situaţia actualã) - în medie pentru transportatorii stabiliţi în ţãrile din Europa de Est care opereazã în ţãrile din Europa de Vest.

UNTRR arată că transportatorii români au contestat aceastã mãsurã discriminatorie în faţa Curţii de Justiţie a UE, iar acţiunea UNTRR a fost susţinutã de Guvernul României.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici