Trei consilii locale din judeţul Vaslui au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist

Trei consilii locale din Vaslui au interzis, prin hotărâri adoptate în plen, explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor respective, după ce o companie petrolieră obţinuse certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de şist în trei perimetre din judeţ.

475 afișări
Imaginea articolului Trei consilii locale din judeţul Vaslui au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist

Trei consilii locale din judeţul Vaslui au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La solicitarea populaţiei de teama poluării mediului, consiliile locale din Iana, Tutova şi Pochidia au luat hotărârea de a interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor respective.

Deciziile luate de către autorităţile locale din cele trei comunităţi vin la scurt timp după ce Consiliul Judeţean Vaslui a eliberat, în lunile decembrie şi ianuarie, trei certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de şist în trei perimetre din judeţul Vaslui, respectiv Păltiniş (Băceşti), Popeni (Găgeşti) şi Siliştea (Pungeşti).

Practic, prin hotărârile adoptate în plenul consiliilor locale, "se interzice eliberarea de avize, certificate de urbanism şi autorizaţii de construire în vederea amplasării de construcţii, sonde de extracţie pe teritoriul comunei".

De asemenea, prin aceleaşi hotărâri, se interzice vânzarea, darea în administrare, concesionarea sau închirierea terenurilor proprietate publică a comunelor în scopul explorării, dezvoltării sau exploatării gazelor de şist.

"În urma consultărilor făcute în rândul populaţiei, am constatat că opinia generală este că nu se vrea explorarea sau exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei. Noi, ca şi autoritatea publică locală, trebuie să promovăm interesele cetăţenilor şi, în consecinţă, am venit cu o propunerea în Consiliul Local de a interzice prezenţa vreunei firme care să extragă gazele de şist din solurile Tutovei. Eu, ca şi primar, îi înţeleg pe cetăţeni pentru că exploatarea acestor resurse prin metode neconvenţionale presupune prea multe riscuri, pe care noi nu ni le putem asuma", a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX primarul comunei Tutova, Ion Corciovă.

Hotărârile luate de cele trei consilii locale urmează să fie analizate de Prefectura Vaslui care, prin Serviciul de Contencios-Administrativ, va stabili dacă acestea au fost luate cu respectarea legislaţiei în domeniu.

Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a eliberat, în ultima lună, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judeţul Vaslui unde compania americană Chevron intenţionează să facă prospecţiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de şist.

Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafeţe extravilane cuprinse între 35.000 de metri pătraţi şi 73.400 de metri pătraţi de teren din zona localităţilor Păltiniş (Băceşti), Popeni (Găgeşti) şi Siliştea (Pungeşti).

În luna noiembrie a anului trecut, premierul Victor Ponta a transmis investitorilor americani, în cadrul unei întâlniri avute cu membri ai American Romanian Business Council, că atmosfera generală legată de investiţii este favorabilă, în pofida schimbărilor politice, şi i-a asigurat că este dispus să discute despre problemele acestora.

O lună mai târziu, premierul declara că negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea şi explotarea gazelor va reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern, adăugând că cel care are cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de şist este Gazprom.

În martie şi aprilie 2012, peste 5.000 de persoane au participat la două mitinguri de protest organizate în centrul Bârladului, manifestanţii solicitând blocarea proiectului care prevede extragerea gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui. La acţiune au participat atunci şi câteva zeci de preoţi, coordonaţi de protopopul de Bârlad Vasile Lăiu.

Prezenţi, la începutul lunii februarie, la Vaslui, la o nouă dezbatere publică, reprezentanţii Chevron România au prezentat o parte din strategia de viitor a companiei în ceea ce priveşte explorarea şi exploatarea gazelor de şist din România, apreciind că România ar putea deveni independentă din punct de vedere energetic dacă gigantul petrolier american va găsi suficiente resurse de gaze în cele două zone din ţară unde şi-au planificat să facă foraje, respectiv judeţele Constanţa şi Vaslui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici