Videanu: Cel mai mare regret - că nu au fost create cele două societăţi energetice naţionale

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a declarat că cel mai mare regret pe care-l are este că nu a reuşit să înfiinţeze la termen societăţile energetice naţionale, iar cea mai mare realizare este faptul că 2.000 MW de energie regenerabilă au avizul de racordare la reţeaua electrică.

27 afișări
Imaginea articolului Videanu: Cel mai mare regret - că nu au fost create cele două societăţi energetice naţionale

Videanu: Cel mai mare regret - că nu au fost create cele două societăţi energetice naţionale (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Sunt convins că am făcut şi erori, pe care o să mi le spuneţi dumneavostră şi eu o să le recunosc. Regretul cel mai mare este că nu am reuşit să înfiinţăm la termenul propus cele două societăţi energetice, dar nimeni nu poate lua nimănui dreptul constituţional de a apela la justiţie. (...) Cea mai mare realizare a fost construcţia a 2.000 MW în energii regenerabile, cu contracte de racordare", a declarat, vineri, Videanu, într-o conferinţă de presă.

Cele două societăţi energetice naţionale, Electra şi Hidroenergetica, urmau să fie înfiinţate la sfârşitul anului 2009, dar procesul nu a fost încă finalizat, printre motive fiind depunerea în instanţă a unor contestaţii de către sindicate şi firme.

Companiile ar putea fi create la începutul anului viitor.

"Am stimulat Transelectrica (operatorul sistemului energetic naţional - n.r.) şi am deschis uşa ministerului în fiecare dimineaţă la ora 7", a explicat Videanu succesul acordării avizelor de racodarea la reţeaua electrică a celor 2.000 MW de energie regenerabilă.

Videanu a renunţat joi la mandatul de ministru al Economiei, pentru a se ocupa de PDL.

El a afirmat că a intenţionat să ia această decizie încă în luna februarie.

Întrebat de ce nu a demisionat în februarie, el a răspuns "dacă aş fi demisionat mai devreme, eram catalogat şi de presă şi de colegi drept un laş, pentru că atunci negociam cu Fondul Monetar Internaţional".

În funcţia de ministru al Economiei a fost numit senatorul PDL Ion Ariton, recomandat şi de Videanu.

"Domnul Ariton a fost numit (ministru al Economiei - n.r.) nu numai la recomandarea mea. Este un foarte vechi om de partid, cel care l-a recomandat cel mai puternic este însuşi domnul Ariton", a continuat Videanu.

Întrebat dacă Ariton, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, lider al PDL Sibiu şi fost prefect al judeţului, şi care a fost cercetat pentru lipsă în gestiune, fiind însă sancţionat administrativ, poate credibiliza PDL şi poate avea o activitate prolifică în calitate de ministru al Economiei, Videanu a răspuns că este convins că va conduce "foarte bine" instituţia.

"Domnul Ariton nu are niciun dosar penal, el nu a fost implicat sub nicio formă în acel proces legat de nişte stocuri la Petrom, din câte am înţeles. Care este controversa? A fost o suspiciune. De ce să-l stigmatizăm pe acest om? Este un om care a lucrat într-un sistem energetic la Petrom, am convingerea că va conduce foarte bine Ministerul Economiei", a spus Videnu.

Potrivit lui Videanu, Ariton are "obligaţia" de a continua programele Ministerului Economiei.

"Programul ministerului nu este al lui Videanu, ci al PDL şi al Guvernului, iar domnul Ariton are obligaţia să le continue. Îmi doresc o predare activă a ministerului către Ariton", a adăugat Videanu.

Videanu a adăugat că "nimeni nu e de neînlocuit", la întrebarea de ce a ales să renunţe la funcţia de ministru al Economiei, în contextul în care autorităţile negociază cu investitori străini construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la Cernavodă.

"În privinţa reactoarelor 3 şi 4 am intrat pe ultima linie de negocieri cu investitorii. Nu cred că vor exista schimbări de abordare, pentru că este decizia Guvernului", a mai pus Videanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici