Volksbank International a avut pierderi în 2010 pentru prima dată, din cauza problemelor din România

Volksbank International, divizia Osterreichische Volksbanken care controlează operaţiunile din Europa Centrală şi de Est, a avut pierderi operaţionale în anul 2010 pentu prima dată, din cauza "turbulenţelor" de la divizia românească, potrivit ziarului austriac Der Standard.

131 afișări
Imaginea articolului Volksbank International a avut pierderi în 2010 pentru prima dată, din cauza problemelor din România

Volksbank International a avut pierderi în 2010 pentru prima dată, din cauza problemelor din România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Osterreichische Volksbanken a luat măsuri anul trecut pentru limitarea pierderilor Volksbank România şi pentru a evita devalorizarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut de grupul austriac la divizia românească, evaluat la 500 milioane euro.

Der Standard citează surse "din cercurile bancare", informaţiile nefiind confirmate oficial deoarece bilanţul pe 2010 nu a fost definitivat încă în detaliu.

Osterreichische Volksbanken vrea să vândă Volksbank International (VBI).

VBI a avut în 2009 un profit de 47,5 milioane euro, susţinut atunci şi de performanţele operaţiunilor din România. Anul trecut însă, Volksbank România a traversat o perioadă de turbulenţe, iar relaţiile cu banca centrală de la Bucureşti au fost sever afectate.

"Se spune că s-a discutat mult despre valoarea pierderilor din credite neperformante şi despre cum să se procedeze în privinţa lor", notează Der Standard, referindu-se la situaţia Volksbank România.

Banca-mamă considera, "până recent", că valoarea acestor pierderi din România este de 140 milioane euro, problema fiind cauzată în principal de doi factori.

"Clienţii au adus adeverinţe de venit false pentru a obţine credite, iar soţul unei directoare de la Bucureşti a aprobat evaluări nejustificat de mari", se arată în material.

Cifrele finale ale diviziei din România au ajuns vineri la Viena, potrivit unor surse de la Bucureşti, şi se pare că rezultatul este "uşor negativ".

Pentru a limita pierderile din România, Volksbank a decis să externalizeze din bilanţ unele credite neperformante ale diviziei, în valoare de 100 milioane euro. Motivul este reprezentat de reglementările foarte stricte ale băncii centrale din România în privinţa creditelor cu probleme: în România, aşa-numitele "non-performing loans" (credite cu întârziere la plată mai mare de 90 de zile) trebuie provizionate cu 75% din valoare, spre deosebire de 25% în reglementările internaţionale.

Astfel, VBI a preluat credite neperformante de 100 milioane euro de la Bucureşti, contra unor contribuţii în numerar. Procedura este uzuală în sistemul bancar internaţional, iar măsura a fost agreată de către autorităţile de supraveghere austriece, de BNR şi de auditori, a precizat pentru Der Standard Walter Groblinger, purtător de cuvânt al Osterreichische Volksbanken.

Totodată, presiunile asupra bilanţului Volksbank România au fost "uşurate" de un câştig de 17 milioane euro datorat unor factori excepţionali, notează publicaţia austriacă, făcând referire la aprecierea francului elveţian în raport cu leul.

În urma măsurilor de reducere a pierderilor din România, grupul austriac nu mai trebuie să deruleze o nouă majorare de capital la divizia românească. Cele 200 milioane euro injectate în luna februarie anul trecut de banca-mamă la Volksbank România au fost deja consumate în totalitate.

În privinţa problemelor de imagine ale Volksbank România, Der Standard aminteşte că Osterreichische Volksbanken şi Volksbank International au încheiat un contract de 2,5 milioane euro cu Intact Media Group (IMG) pentru ameliorarea "imaginii negative a băncii în România", după cum se precizează în acordul agreat de conducerea grupului austriac.

"Toate acestea reprezintă o doză de valium (calmant puternic - n.r.) pentru procesul de vânzare a VBI, aflat în derulare", scrie Der Standard.

Potrivit ziarului, cele mai puternice interese pentru achiziţionarea operaţiunilor central-est europene ale Volksbank vin din Rusia, de la Sberbank, şi din China, de la fondul de stat CIC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici