COMENTARIU Lelia Munteanu. O aberaţie: compania Pfizer a favorizat Israelul

14124 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. O aberaţie: compania Pfizer a favorizat Israelul

În timp ce numărul de vaccinări a depăşit milionul, au început acuzele la adresa companiei Pfizer, pe motiv că favorizează Israelul. De ce a optat să furnizeze vaccinul înaintea Europei, deşi contractul a fost semnat mai târziu de guvernul de la Ierusalim? Analistul Nadav Eyal furnizează, în Yedioth Ahronoth, trei variante de răspuns.

Preţul ar fi prima (şi cea mai subţire) explicaţie: Israelul a plătit 30 de dolari pe doză, iar Uniunea Europeană 15. Însă destule ţări ar fi plătit oricât, ţinând seama de faptul că orice lockdown costă mult mai scump.

A doua explicaţie ar fi că premierul Netanyahu (foto, cu anunţul  vaccinului nr. 1.000.000 şi sloganul „Înapoi la viaţă”), a dezvoltat relaţii personale cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla, evreu sefard din Salonic. Chiar dacă farmecul Regelui Bibi e irezistibil, compania nu poate fi suspectată de practici preferenţiale, după cum o dovedeşte istoricul acesteia, şi nici directorul Bourla nu s-ar pune într-o postură compromiţătoare pentru câteva milioane de vaccinuri.

Cea mai plauzibilă rămâne a treia explicaţie: sistemul de furnizare a serviciilor medicale în Israel, prin cele patru policlinici, are o reputaţie de neegalat în lume. (Dovadă stă şi eficienţa administrării vaccinului Covid-19). Pe baza acestei reputaţii, s-a clădit în timp o relaţie profesională cu Pfizer, care îi acordă prioritate în orice produs nou. În plus, Israelul e printre primele ţări din lume în ce priveşte medicina digitală sau telemedicina. Capacitatea dezvoltată de sistemul medical israelian e mană cerească pentru întocmirea oricărui studiu de produs. Interesul companiei Pfizer e de a prezenta lumii un vaccin eficient şi perfect monitorizat. Interesul Pfizer constă în a-şi prezenta un produs eficient şi cu o capacitate perfectă de monitorizare. Şi nicăieri în lume compania n-a obţinut atâtea date complete într-un timp atât de scurt.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici