COMENTARIU: Aproape de noua normalitate

  • Din ce în ce mai multe state renunţă la restricţii pentru că numărul cazurilor COVID e în scădere; în ultimele 14 zile numărul de cazuri a scăzut la nivel mondial cu 68%, iar numărul deceselor cu 13%.
  • OMS susţine că datele la nivel mondial nu arată chiar imaginea reală a răspândirii infecţiilir din moment ce şi numărul de teste a început să scadă.
  • Germania va introduce relaxarea în trei etape pentru a scoate toate restricţiile introduse în pandemie.
  • În Hong Kong şi Coreea de Sud, autorităţile înfruntă un val fără precedent de îmbolnăviri COVID şi îşi schimbă strategia.
588 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Aproape de noua normalitate

Încă puţin şi o să spunem că pandemia ne-a mâncat 3 ani de viaţă. Trăiam diferit, în diverse colţuri ale lumii, dar, deşi debutul l-am trăit mai toţi la fel, pare că încheiem pandemia diferit.

În Europa, nordicii au anunţat de zile bune că se întorc la normal. Renunţă la restricţii şi mizează pe responsabilitatea cetăţenilor. NU mai există carantină impusă, dar roagă bolnavii de COVID cu forme uşoare, care n-au nevoie de internare, să nu iasă din case. Altă cultură, alt procentaj de vaccinare, alt nivel de încredere în autorităţi faţă de ceea ce cunoaşte România.

Nemţii şi-au pus şi ei la cale planul de revenire la normal. În trei etape. În primă fază vor fi permise întâlnirile private, indiferent de numărul participanţilor, dacă sunt vaccinaţi sau au făcut recent COVID, dar la intrarea în magazine nu va trebui să mai arăţi certificatul verde. Etapa a doua de relaxare începe de pe 4 martie – certificatul verde nu va mai fi necesar la intrarea în baruri, restaurante şi hoteluri, evenimentele publice în exterior cu peste 25 mii participanţi sunt premise iar cluburile de noapte se redeschid doar pentru cei vaccinaţi sau trecuţi recent prin boală. A treia etapă debutează pe 20 martie, dacă numărul îmbolnăvirilor tot scade, şi presupune eliminarea tuturor restricţiilor, mai puţin portul măştii.

De azi, nici Elveţia nu mai are restricţii sanitare, cu excepţia obligativităţii purtatului măştii în transportul în comun şi casele de seniori. Austria se pregăteşte să ridice majoritatea restricţiilor pe 5 martie.

Şi în alt colţ al lumii se schimbă strategia. Doar că nu pe bază de restricţii care cad. Coreea de Sud renunţă la strategia celor 3 T care a făcut-o în pandemie model de eficienţă la nivel Mondial. 3 T – testează, trasează cazurile şi contacţii cu ajutorul tehnologiei moderne şi tratează. Acum, noua strategie guvernamentală ar putea fi denumită “Selectează şi prioritizează”. Pentru că spitalele sunt copleşite de numărul de cazuri, bolnavii de COVID sunt rugaţi să se trateze singuri acasă dacă nu au o formă gravă. Fireşte, măsura a stârnit nemulţumirea celor care se bazau, ca până acum, pe govern să le ofere suport şi există voci în media locală care arată că medicamentele şi dezinfectanţii pe care guvernul a spus că le va trimite celor care au nevoie de ele nu au ajuns la timp. În faţa criticilor, guvernul a găsit soluţia criticilor de cartier care să-I preia pe bolnavii cu forme uşoare ce solicit, totuşi, asistenţă medicală.

Bun, în februarie 2022, lumea arată diferit în faţa COVID. Nu-I o surpriză. Şi multe ţări au un plan bine stabilit legat de cum se întorc la normalitate. Între timp, la Bucureşti, ministrul Sănătăţii spune că noi încă nu putem vorbi de relaxare atâta vreme cât numărul de cazuri grave şi internări la ATI rămâne ridicat. Nu pare să avem vreun plan concret, cu toate că medical Gheorghiţă spune că am putea vedea primele măsuri de relaxare peste vreo două săptămâni. Ca în mai toată pandemia, senzaţia cetăţeanului e că ce ni se întâmplă e pe logica strategiei “pe văzute şi făcute”. Nici asta nu cred că mai e surprinzător. Ce ar fi cu adevărat surprinzător ar fi când ne întoarcem la normalitate, cel mai probabil o nouă normalitate, să constatăm că şi la noi a existat un plan, că am folosit criza ca o oportunitate şi ne-am întărit sistemul sanitar. Da, ar fi surprinzător.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici