COMENTARIU Lelia Munteanu: Când a făcut Ludovic al XIV-lea prima şi ultima baie

5601 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Când a făcut Ludovic al XIV-lea prima şi ultima baie

Am doisprezece şoareci în bibliotecă. În nopţile în care se adună la taclale mai trag cu urechea. 

Aşa am aflat când a făcut Ludovic al XIV-lea prima şi ultima baie -  în 1665, când s-a semnat Tratatul de la Kuciuk-Kainargi. Când şi în ce gară trenul lui Hitler a trecut pe lângă nişte vagoane cu răniţi şi Führerul a cerut imperativ să fie coborâte storurile ca să nu-i vadă. Când şi unde a rostit Hillary Clinton, chicotind, celebrele cuvinte „Am venit, am văzut, a murit!" - după împuşcarea lui Gaddafi. Am aflat până şi câte staţii are metroul din Wuhan - 228.

Azi-noapte, cei doisprezece şoareci s-au reunit în pripă, coborând de-a berbeleacul rafturile, lăsând pe jumătate roase bunătate de cărţi, semn că era vorba despre o discuţie care nu mai suporta amânare.

Le-am dau dreptate. Subiectul: tratatul despre demonii pocăiţi al Sfântului Nil de Ancyra.

„Ancyra, adică Ankara de astăzi", am auzit un chiţăit bine informat.

„E vorba despre acel Nil de Ancyra care a ajuns până la Alep, înainte de a se retrage în muntele Sinai", am auzit un chiţăit doct.

Problema părea cu adevărat importantă şi a fost exprimată cu groază: în lipsa autorului - o absenţă de 1600 de ani - cartea despre demonii pocăiţi îşi face de cap.

Am înţeles: aşa cum lumea îşi face de cap în lipsa lui Dumnezeu, şi poveştile o iau razna când Povestitorul dispare. Geme fiecare dintre ele,  invocându-l:

„Povestitorul meu, de ce m-ai părăsit?".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici