COMENTARIU Lelia Munteanu: Două sfaturi pentru Biden şi echipa sa: vorbiţi mai puţin şi nu ridicaţi ştacheta aşteptării ucrainenilor

2463 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Două sfaturi pentru Biden şi echipa sa: vorbiţi mai puţin şi nu ridicaţi ştacheta aşteptării ucrainenilor

Două sfaturi pentru Biden şi echipa sa: vorbiţi mai puţin şi nu ridicaţi ştacheta aşteptării ucrainenilor

În editorialul din The New York Times, Thomas L. Friedman, înşirând excesele de comunicare ale preşedintelui Biden şi ale echipei sale în contextul războiului din Ucraina, citează un legendar comentator sportiv: "Când pierzi, vorbeşte puţin. Când câştigi, vorbeşte şi mai puţin (...). Toată lumea vede scorul". Aceasta a fost, spune Friedman şi pe bună dreptate, prima lecţie de politică şi strategie militară pe care a primit-o în tinereţe.

"Amintiţi-vă", le cere Thomas L. Friedman responsabililor americani, că "multe ţări ale lumii sunt neutre în acest război, fiindcă – oricât de mult ar simpatiza cu ucrainenii – chiar nu le place să vadă America sau NATO acţionând ca un bătăuş, fie şi faţă de Putin. Dacă acesta va fi un război lung, iar Ucraina e capabilă să-şi recupereze întreg teritoriul sau cea mai mare parte din el, e vital ca războiul să fie perceput ca al lui Putin împotriva lumii, nu ca unul Putin-America".

Al doilea sfat al triplului laureat Pulitzer: "Să fim atenţi să nu ridicăm prea sus aşteptările ucrainenilor. Ţările mici care primesc brusc sprijinul marilor puteri pot fi cuprinse de ameţeală. Multe s-au schimbat în Ucraina de la sfârşitul Războiului Rece, cu excepţia unuia: geografia. Este încă şi va fi o naţiune relativ mică la graniţa Rusiei. Va trebui să facă nişte compromisuri dure, înainte ca acest conflict să se încheie. Să nu le facem şi mai grele, adăugând obiective nerealiste".

Din păcate, cele două sfaturi ale lui Friedman vin prea târziu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici