COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel: covidul - scăpat de sub control

Cu 11.978 de cazuri noi de Covid-19 în ultimele 24 de ore, Israelul a depăşit vârful de infectări zilnice înregistrat în valul 4.

50015 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel: covidul - scăpat de sub control

COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel: covidul - scăpat de sub control

Sistemul de testare nu face faţă. Prin urmare, autorităţile au decis că nu se mai fac teste PCR decât numai celor care de peste 60 de ani sau persoanelor care au probleme cronice de sănătate. 

Vaccinaţii sub 60 de ani pot face test antigen acasă, test pe care trebuie să-l cumpere din farmacii. Dacă iese pozitiv, pot face test PCR. Dacă şi acela e pozitiv, intră în izolare 10 zile, după care pot reveni în comunitate fără altă testare. Dacă PCR-ul iese negativ, nu mai au nici o obligaţie.

Nevaccinaţii vor face testul antigen într-o instituţie medicală, gratuit.

Practic, majoritatea testărilor se vor efectua la iniţiativa cetăţeanului, care are şi controlul absolut al rezultatului – adică nici o autoritate medicală nu verifică rezultatele obţinute acasă. Se ştie deja este că în jur de 50 la sută dintre rezultate sunt „fals negative", nu fiindcă ar fi vreo problemă cu kiturile de testare, ci pentru că populaţia nu le foloseşte corect.

Nemaiputând fi măsurat, valul Omicron nu va mai putea fi controlat, altfel spus nu se va mai şti cine e pozitiv şi cine nu. De altfel, de câteva săptămâni, nu puţini specialişti declară că numărul pozitivilor raportat zilnic nu mai are nici o relevanţă. Tot ce contează e numărul de bolnavi în stare gravă, care ar putea afecta sistemul medical.

Dacă în Israel lucrurile au scăpat de sub control, mă întreb ce ne aşteaptă în România. A intuit plastic dr. Cristian Andrei, profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania: "În următoarele zile, [valul 5] fi ca tricolorul: galben, roşu, pentru că în final situaţia să devină albastră".  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici