COMENTARIU Lelia Munteanu: Israelul datorează 5 milioane de dolari Statelor Unite

1124 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Israelul datorează 5 milioane de dolari Statelor Unite

Gluma din titlul nu e chiar atât de proastă. În 2015, pe capul lui Saleh al-Aruri, co-fondatorul aripii militare a Hamas şi adjunct al şefului Biroului său politic, Departamentul de Stat pusese un preţ: 5 milioane de dolari celui care putea să indice unde se află. Au indicat viguros, cu o rachetă, pe 2 ianuarie, israelienii. Ce n-au făcut e să-i anunţe pe americani că îl vor ucide, în Dahieh, suburbia sudică a Beirutului, controlată de Hizballah. Pentru că o astfel de izbândă - cel mai important lider Hamas asasinat după 7 octombrie – poate crea premisa extnderii războiului din Gaza.

Prin scurtul său discurs de 90 de minute, din 3 ianuarie, liderul Hizballah, Hasssan Nasrallah, în arhicunoscutul său stil oratoric vindicativ, a risipit, cred, asemenea temeri. Această ieşire publică, programată pentru comemorarea a patru ani de la moartea generalului Suleimani, şeful forţelor militare extrateritoriale ale Iranului, a fost a doua de la începutul războiului din Gaza. În spatele ameninţărilor enorme proferate de Nasrallah, s-a simţit limpede, pentru cine îi cunoaşte retorica, faptul că – în afara schimbului de focuri peste gardul graniţei cu Israelul - nu mai este dispus să expună Libanul, un stat în faliment, aviaţiei Tzahal (armata comandantului suprem Netanyahu). De altfel, într-una dintre vizitele făcute trupelor care se luptă la frontiera de nord, premierul de la Ierusalim a fost destul de explicit: "Dacă Hizballah alege să înceapă un război total, atunci va transforma cu mâna lui Bierutul şi sudul Libanului în Gaza şi Khan Yunis".

Saleh al-Aruri era pregătit să moară, aşa cum alţii sunt pregătiţi să îi ia locul. Fotografia de mai sus e făcută ostentativ, în august, ca răspuns la informaţiile apărute în presa presa israeliană despre iminenta lichidare. (Personajul care se ocupa inclusiv cu înarmarea "rezistenţei" din Cisiordania). 

Israelul a tăiat de pe lista neagră unul dintre cei mai periculoşi lideri ai Hamas, dar astăzi, în a 92-a zi a războiului, primul obiectiv – eliminarea Hamas - n-a fost încă nici pe departe îndeplinit. Pentru preţul plătit de Armata israeliană - peste 500 de soldaţi, ofiţeri şi rezervişti – va trebui să răspundă cineva.

Semnele se adună. Mii de cetăţeni s-au strâns în seara aceasta de 6 ianuarie, după încheierea Shabbatului, la Tel-Aviv, Haifa şi în Cesareea (la reşedinţa privată a premierului Netanyahu) cerând alegeri anticipate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici