COMENTARIU Lelia Munteanu: Monarhiile din Consiliul de Cooperare al Golfului ies din paradigma „petrol pentru securitate". China îşi construieşte cu migală influenţa strategică în zonă

Statele Unite au pierdut influenţa strategică în Orientul Mijlociu şi nu de alaltăieri. Politicile confuze praticate în regiune au făcut ca mai nou - legat de răspunsul vindicativ al preşedintelui Biden la decizia OPEC+ de a reduce extracţiile de petrol - şeful diplomaţiei saudite să înlocuiască sintagma "parteneriat strategic" numind-o de-a dreptul "dictat".

8485 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Monarhiile din Consiliul de Cooperare al Golfului ies din paradigma „petrol pentru securitate". China îşi construieşte cu migală influenţa strategică în zonă

Ţările din Consiliul de Cooperare al Golfului (foto de la una dintre reuniuni) îşi construiesc o nouă logică securitară, în scopul de a-şi proteja rutele comerciale. Iar cel mai important importator de petrol şi gaze e China, preconizându-se ca abia într-un deceniu să fie surclasată de India.

Varianta digitală a Noului Drum al Mătăsii, proiect lansat în 2013 de preşedintele Xi Jinping (care are toate şansele de a fi reales zilele acestea la Congresul Naţional al Partidului Comunist Chinez), preconizează să adauge peste 250 miliarde dolari PIB-ului regional şi să creeze mai mult de o jumătate de million de locuri de muncă în următorii opt ani în monarhiile (absolute, federale sau constituţionale) ale Consiliului de Cooperare al Golfului (respectiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Oman şi Qatar).

Nici prezenţa miliară a Statelor Unite în regiune nu constituie o descurajare, nici îngrijorarea că o serie de aspecte ale cooperării statelor din Golf cu China în domeniul tehnologiei digital ar aduce prejudicii securităţii naţionale a Americii nu e de natură să diminueze speranţele  într-un parteneriat pe care China l-a construit cu migala specifică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici