COMENTARIU Marius Oprea / Pe Barna îl doare-n spate de vaccinare. El vrea doar o victorie electorală, în confruntarea cu Biserica

Calculul lui Dan Barna e relativ simplu. El vrea să ceară Bisericii Ortotoxe Române să susţină în mod direct vaccinarea. Ceea ce biserica deja face. BOR a împărţit pliante, preoţi şi ierarhi s-au vaccinat şi au făcut public acest lucru, ca exemplu pentru enoriaşi. S-a delimitat chiar de feţe bisericeşti, care au militat activ împotriva vaccinării şi au răspîndit zvonuri false, potrivit cărora, cum spunea un preot, oamenilor le-ar creşte solzi ca la peşti, dacă se vor vaccina. Şi Dan Barna ştie asta.

4704 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea / Pe Barna îl doare-n spate de vaccinare. El vrea doar o victorie electorală, în confruntarea cu Biserica

Sursa foto: Mediafaxfoto

El vrea însă, de la Preafericitul Patriarh Daniel ca acesta să dea circulară, ca la partid: ”preoţi, vă ordon, cereţi credincioşilor să se vaccineze. Altfel nu intră în Rai, se duc în iad, pentru că mor nevaccinaţi”. Vaccinul nu este însă împărtăşanie. Iarăşi, Dan Barna ştie asta, cum ştie şi că Patriarhul, chiar să vrea asta, nu o poate face. Nu-i permite canonul bisericesc să ceară altceva enoriaşilor Bisericii şi preoţilor ei, decît să respecte litera Evanheliei. Ori, Evanghelia nu este despre Covid-19. E despre mîntuirea sufletului, nu a trupului.

Dan Barna insistă însă. De ce? Pentru că, dacă va reuşi să-l convingă pe Preafericitul Daniel să se vaccineze în direct, la o oră de maximă audienţă şi să le ceară ierarhilor Bisericii să facă la fel, ar înreistra o mare victorie: iată, noi, USR-PLUS, am pus biserica cu botul pe labe! Dacă nu, va da prilej electoratului său să triumfe: ”aţi văzut? Nu sînt altceva decît nişte pupători de oase, care nu ascultă de vocea raţiunii!” Exemplul Bisericii Ordooxe din Grecia, invocat şmecher de Barna, nu e valabil la noi: acolo, ţara şi implicit Biserica ei depind aproape exclusiv de turism. Vaccinarea ar fi făcut din tărîmurile Eladei o destinaţie sigură, şi n-ar fi adus Grecia într-un nou faliment. Şi iată, chiar şi aşa, cu implicarea Bisericii, acolo virusul îşi face din nou de cap. E un exemplu bun că Biserica n-are a se amesteca cu cele ale lumii, în afara sprijinirii bolnavilor şi nevoiaşilor.

Oricum, la prima vedere, întînirea de mîine dintre Preafericitul Daniel ar fi, după Barna, o victorie politică. Spun ”la prima vedere”, pentru că lucrurile nu stau aşa. Dan Barna e un tînăr necopt, în raport cu Preafericitul Daniel. Care, înţelept, n-a ţinut uşa închisă pentru cel ce a aruncat cu noroi, de cînd se ştie (cel puţin ca politician!) în Biserica Ortodoxă Română – în special, pentru că ea e majoritară. Ca să nu mai vorbim de partizanii partidului, pe care Barna îl conduce– dacă e să antologăm toate atacurile, unele jenant de violente şi insalubre ale USR-PLUS la adresa BOR, nu ne-ar ajunge volume, cîte au toate Vieţile Sfinţilor.

Şi Patriarhul ţine minte. Ţine minte tot, chiar mai mult decît noi, enoriaşii, întreg şirul de umilinţe la care a fost supusă Biserica, de-a lungul pandemiei Covid-19, de către o partea clasei politice, aceea din arcul guvernamental şi îndeosebi de către USR-PLUS. Ţine minte useriştii reclamangii de preoţi, provocatorii de partid, care filmau slujbe ”ilegale” cu camera ascunsă, îl ţine minte şi pe Emanuel Ungureanu, care a încercat zadarnic să obţină amendarea unui preot care a permis intrarea în biserică a unor persoane, pentru a se dovedi însă că aceia care-i trecuseră pragul erau fiii săi, plus numărul stabilit de voluntari, pentru pregătirea şi împărirea Sfintelor Paşti.

Că veni vorba, Patriarhul ţine minte şi protocolul semnat cu ministrul de interne Marcel Vela, în 13 aprilie 2020, după care enoriaşii puteau primi lumină cu sprininul MAI. Pe tot parcursul zilei, credincioşii s-ar fi putut duce, totuşi, pînă în curtea bisericii, cu declaraţie pe propria răspundere, pentru a ridica punguţe cu Sfintele Paşti, iar seaara lumina urma să fie împărţită cu ajutprul poliţiştilor, pentru scurtă vreme ”voluntari în timpul serviciului” ai acestei ”acţiuni” sfinte. Toţi au sărit în sus. Cei mai vehemenţi au fost cei de la USR-PLUS, cu sprijinul direct al lui Klaus Iohannis, care  a declarat rituos: ” Voi cere premierului şi ministrului de Interne să revină asupra acordului cu BOR. Staţi acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări!” 

Preşedintele n-a spus acelaşi lucru şi la alegerile din septembrie, cînd lumea s-a dus să voteze în spaţii închise, şi nu în curţi de biserici, să ia punguţe cu Paşti, deşi rata îmbolnăvirilor era totuşi de două ori mai mare, decît la în aprilie. Atunci cînd au sărit la gîtul lui Vela şi implicit al Patriarhului, atît USR, cît şi Preşedintele au ignorat voit şi că protocolul între Patriarhie şi MAI fusese semnat DUPĂ CONSULTAREA şi deci cu acordul tacit al ministrului sănătăţii Nelu Tătaru, care a recunosct acest fapt chiar la Digi 24, postul de televiziune afiliat USR. Dar era pur şi simplu invidie: ideea, extrem de bine primită de credincioşi, chiar şi de lucrătorii MAI, nu fusese a lor.

A doua zi după protocol, useriştii au bubuit cu un noian de fake-uri pe internet, anunţînd Apocalipsa, prevestind îmbulzelile de la biserici, care n-ar fi avut cum să se producă: era vorba de o împărţire a Paştilor pe parcursul întregii zile, cu respectarea tututor regulilor de la acea dată. Ar fi fost ca şi cum oamenii ar fi avut voie să se apropie de Biserică, după aceleaşi reguli şi aşa cum se puteau duce la magazin, cu declaraţia pe proprie răspundere aferentă.

N-au fost lăsaţi – sub presiunea creată, Marcel Vela, de comun acord cu Patriarhul, au revenit asupra protocolului încheiat, chiar a doua zi. În a treia, USR cerea răspicat: ”Demisia ministrului de interne Marcel Vela devine un act necesar, menit să restabilească încrederea în capacitatea guvernului de a gestiona criza prin care trecem. Cu cât se va petrece mai repede, cu atât mai bine. Sănătatea populaţiei nu trebuie pusă în pericol, din meschine calcule politice. Guvernul PNL trebuie să gestioneze criza cât mai bine pentru ţară, nu pentru scorul electoral”. Aici au dat-o rău în bară. Au uitat că protocolul fusese semnat de două părţi, nu numai de Marcel Vela. Ci şi de Patriarhul Daniel. Care n-avea, nu are nevoie de ”scor electoral”.

Aici e greşeala lui Dan Barna. Patriarhul e deasupra politicii. Cu mult deasupra. Ca să nu mai vorbim de cine e şi unde se află, în raport cu liderul USR-PLUS. Şi acest lucru, Barna îl va simţi pe pielea lui – mîine.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici