COMENTARIU Sorin Avram: ”Ria, Ria, Hungaria!”, în inima României. ”Ia, Ia, România!”, în inima Spaniei. Însă, numai de Ziua Iei

Din cele câteva televiziuni de sport din România, care au câteva canale fiecare, niciuna nu a catadicsit să transmită partida de fotbal dintre Sepsi Sfântu Gheorghe şi echipa slovenă Olimpija Ljubljana. Asta în condiţiile în care televiziunile dedicate sportului au transmis de-a lungul timpului meciuri din ligile inferioare din România. Decizia pare cu atât mai curioasă cu cât Sepsi este câştigătoarea Cupei şi a Supercupei României, şi întâlnea formaţia cu cea mai onorabilă carte de vizită dintre toate echipele româneşti care evoluează, deocamdată, în Conference League.

12456 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: ”Ria, Ria, Hungaria!”, în inima României. ”Ia, Ia, România!”, în inima Spaniei. Însă, numai de Ziua Iei

COMENTARIU Sorin Avram: ”Ria, Ria, Hungaria!”, în inima României. ”Ia, Ia, România!”, în inima Spaniei. Însă, numai de Ziua Iei

Decizia televiziunilor de a sta departe de meciul de la Sfântu Gheorghe are două explicaţii. Prima explicaţie, cea sportivă, este determinată de faptul că acestea şi-au dat seama că Sepsi este peste consacratele CSU Craiova, CFR şi FCSB, şi nu au vrut să le facă de râs. Decizia a fost una corectă ţinând cont de evoluţiile şi rezultatele obţinute de cele patru formaţii. A doua explicaţie ar fi una politică - televiziunile au aflat că la meci va fi prezent şi premierul Ungariei, Viktor Orban, şi au intuit că acesta va fi primit cu entuziasm de un public care îi este recunoscător pentru că stadionul i-a fost construit de Guvernul Ungariei. O altă decizie corectă, în condiţiile în care posturile tv şi-au spus că nu trebuie să supere stăpânirea, care are nevoie de linişte pentru a putea construi în continuare societatea prosperă multilateral dezvoltată.

De fapt, netransmiţând partida de la Sfântu Gheorghe, televiziunile de sport nu au făcut decât să demonstreze că nu se pricep la fotbal. Şi nu a fost pentru prima oară. Acestea au preferat să-i arate ţării pe chinuiţii de la Craiova, de la Cluj, dar mai ales de la FCSB, în loc să prezinte partida efervescentă de la Sfântu Gheorghe. Aceleaşi televiziuni, inclusiv TVR, care are emisiuni dedicate minorităţilor şi care, fiind televiziune publică, ar fi trebuit să preia meciul în lipsa altor ofertanţi, au pus în mâinile cetăţenilor din Ţinutul Secuiesc nişte lopeţi cu care aceştia au adâncit şanţul existent între ei şi restul României. Ce credeţi că a fost în sufletul unor oameni care au văzut că echipa lor, care a câştigat Cupa României şi Supercupa României, nu are loc pe televiziunile din România? Şi nu vorbim aici doar despre iubitorii de fotbal, ci despre toţi locuitorii ţinutului. Şi cum credeţi că s-au simţit aceştia când li s-a alăturat premierul Ungariei, Viktor Orban? Conform presei care a asistat la partida de la Sfântu Gheorghe, Viktor Orban a venit la stadion purtând la gât un fular cu însemnele clubului Sepsi, iar la apariţia acestuia publicul a început să scandeze ”Ria, Ria, Hungaria!”.

Vă puteţi imagina un stadion din Ucraina sau Serbia, acolo unde trăiesc comunităţi importante de români, sau vreo sală de spectacol din Spania, Marea Britanie, Germania ori Italia, acolo unde lucrează milioane de români, unde la apariţia premierului Nicolae Ciucă oamenii ar începe să scandeze ”Ia, Ia, România!”? Poate doar de Ziua Iei, dar cu condiţia ca pe stadion ori în sală să nu fie prezent şi premierul României.
Aşa conducători de cluburi, aşa echipe de fotbal şi echipe de televiziune, şi aşa guvernanţi. Nişte amatori cu pretenţii. Însă, există o scuză: românul s-a născut poet, şi nu fobalist sau la politician. Fotbalul şi politica sunt doar hobby-uri.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici