COMENTARIU Sorin Avram / România nu mai are maiştri. În schimb are maeştri. Ai vorbelor goale

629 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram / România nu mai are maiştri. În schimb are maeştri. Ai vorbelor goale

COMENTARIU Sorin Avram / România nu mai are maiştri. În schimb are maeştri. Ai vorbelor goale

Începând cu Înalt Prea Inutilitatea Sa Klaus Iohannis şi până la ultimul consilier local dintr-un sat de munte din care au dispărut stânele pentru a face loc pensiunilor cu geamuri termopan, cu toţii spun că România va cunoaşte o dezvoltare uluitoare. Milioane şi milioane de euro stau nerăbdătoare la graniţă gata să dea buzna în România ca să tragă reţele de apă şi canalizare, să ridice spitale regionale şi să construiască autostrăzi şi drumuri expres.
 
Pe lângă programele cu fonduri europene sunt şi programele guvernamentale, judeţene şi locale. Însă, întrebarea firească este cu cine? Cu cine faci reţele de apă şi de gaz metan, construieşti drumuri şi zideşti şcoli, în condiţiile în care lipsesc meseriaşii, ca urmare a faptului că aceştia au început să iasă la pensie, iar din urmă nu prea vine nimic. Nu vine, pentru că învăţământul românesc a fost condus pe căi greşite de miniştrii fără număr ai Educaţiei, iar mulţi dintre specialişti au plecat la mai bine în Vestul Europei.
 
Vasile Tofan a făcut ingineria pe vremea când în România era o modă să fii inginer, adică înainte de 1990, şi nu avocat, judecător, procuror sau nutriţionist. Domnul Tofan a fost primar al municipiului Fălticeni, iar în prezent este vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi se ocupă de proiectele de infrastructură. Vasile Tofan este conştient că lipsa forţei de muncă reprezintă o mare problemă şi a constatat că a dispărut un element cheie în realizarea unor lucrări de calitate - maistrul: „Va fi o mare problemă ducerea la capăt a proiectelor. Va fi o incapacitate din punct de vedere al personalului, dar şi al dotărilor, pentru a face faţă proiectelor ce se vor derula în următorii doi-trei ani. Deja importăm forţă de muncă, dar e nevoie de forţă de muncă calificată, care să gestioneze efectiv proiectele. E nevoie de oameni care să se priceapă, să ştie, e nevoie de maiştri. Am ajuns să înlocuim maistrul cu inginerul. Nu se poate aşa ceva. Maistrul provenea dintre cei mai pregătiţi şi mai buni muncitori. În afară de cunoştinţele practice pe care le avea, făcea şi munca de şef de echipă. Maistrul era liantul dintre inginer şi echipă, şi avea alt mod de a lega lucrurile pentru că provenea din tagma muncitorilor. Este o lipsă acută de meseriaşi pur sânge. Nu mai găseşti maiştri, şefi de echipă proveniţi din rândul lor, ca nivel organizatoric. Cei care răspund de punctul de lucru sunt inginerii, tineri, de obicei, şi fără experienţă”.
 
Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi cei împreună cu dânşii vorbesc peste tot pe unde prind un microfon despre cum va înflori România. Dar nu spun că nu prea este cu cine, din cauză că partidele pe care le reprezintă au reuşit să-i fugărească pe oameni din ţară, dar şi să distrugă sistemul de învăţământ.
 
Maiştrii care ar fi putut construi au fost determinaţi să-şi ia lumea în cap, iar sistemul care producea maiştri a fost distrus pentru a le face loc lor, maşterilor. Maeştrii vorbelor goale.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici