COMENTARIU Valeriu Şuhan: Educaţia ca şotronul. Pe sărite...

Doamna ministru Monica Anisie ne-a anunţat că pe 14 Septembrie va începe noul an şcolar.

3725 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Educaţia ca şotronul. Pe sărite...

COMENTARIU Valeriu Şuhan: Educaţia ca şotronul. Pe sărite...

Minunat ai zice. În sfârşit elevii se-ntorc la şcoală.

Doamna ministru ne spune că s-au „elaborat” câteva „ipoteze” pentru reluarea cursurilor de către elevi.

Adică, ori se duc cu toţii la şcoală, ori pe rând, ori vor face cursurile on-line.

Păi, astea sunt singurele posibilităţi. Dacă mai găseşte cineva vreuna, dau o bere.

În sfârşit, să nu ne mai încurcăm în termeni. Hai s-o lăsăm aşa, deci „ipotezele” alea, s-au „elaborat”. Fie...

Ca să ne arate cât de pregătit este ministerul pentru acest moment important, mai ales după „criza de covid”, doamna ministru ne mai spune că a lansat licitaţia pentru 250.000 de tablete destinate elevilor în dificultate a le procura.

Iarăşi, îţi vine să exclami, minunat !

Wrong! Licitaţia asta, pe care o desfăşoară Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, are termen limită pe 10 Septembrie.

M-am uitat repede în calendar şi ce să vezi, 10 Septembrie e într-o Joi, iar şcoala începe Lunea următoare. Deci, la mijloc, sunt doar trei zile, inclusiv weekend-ul.

Cum Doamne iartă-mă or ajunge tabletele alea la copiii care au nevoie de ele cu adevărat, copii proveniţi din familii nevoiaşe şi care locuiesc, cei mai mulţi, în zone mai puţin accesibile din ţară sau oricum, îndepărtate?!

Cred că doamna Anisie ne va da cu siguranţă, măsura capacităţii sale organizatorice.

Iată încă un lucru „bine făcut”, într-o „Românie normală”, în cadrul programului prezidenţial „România Educată”.

Dacă ironia nu e evidentă, regret, e vina mea...

Între timp, pentru că tot a „rezolvat-o” cu tabletele, în spiritul programului prezidenţial amintit dar inexistent, doamna Anisie s-a apucat de munca de partid, că vin alegerile şi-o prind cu lecţiile electorale neînvăţate.

Cu voioşie exprimată printr-un zâmbet fals dar larg, doamna în cauză bate intersecţiile din Bucureşti şi împarte şoferilor sticle cu apă, ca semn (sau şmen ?) al solidarităţii cu cei loviţi de căldură şi de necazul de a se afla în traficul dificil din Bucureşti.

A descoperit şi dumneaei apa caldă şi mersul pe jos.

Numai că, în domeniul pe care doamna în mod nefericit îl păstoreşte, lucrurile stau cât se poate de prost şi am să argumentez de ce.

De fapt nu eu, ci doamna Măriuca Talpeş antreprenor de prestigiu şi co-proprietar al uneia dintre cele mai cunoscute firme româneşti de IT şi arhicunoscută internaţional.

Domnia sa a elaborat lucrări şi a acordat interviuri în materie de educaţie, pe care dacă le citeşti, îţi rămân în cap o grămadă de lucruri interesante în legătură cu ceea ce ar trebui făcut în materie de educaţie.

Din păcate însă, îţi mai rămâne şi gustul amar al unor concluzii triste.

Prima: copiii români, per ansamblu, sunt ultimii din Europa la matematică, în contextul în care în următorii zece ani, 57% din meseriile de azi vor fi automatizate, iar 80% din meseriile viitorului sunt legate de ştiinţe şi matematică.

A doua: în 2017 testele PISA au relevat un scor de 444 puncte pentru România. Un profesor american de la Stanford pe care doamna Talpeş îl invitase în România, a demonstrat că dacă scorul nostru ar creşte de la 444 la 475 cât avea Slovacia, PIB_ul României ar creşte cu 17 miliarde dolari SUA anual, pe durata de viaţă a acestor copii. Asta ar însemna creşteri salariale de 12-15% pe an.

A treia: în loc să creştem cu cele 31 puncte, noi am scăzut cu 14. Adică, am pierde cam 6-7 miliarde de dolari SUA, anual.

Cred că e suficient...

Ei, spune-i toate astea doamnei Anisie...

Da’, prin ce intersecţie om găsi-o ?

PS: Cât despre programul prezidenţial „România Educată”, e de exclamat ca în matematică- QED, adică „quod erat demonstrandum”, adică pe româneşte, „ ceea ce era de demonstrat”…

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici