COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Puşi pe scandal...

1147 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Puşi pe scandal...

COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Puşi pe scandal...

Ca de obicei, la noi, scandalurile se ţin lanţ.

Acum, unul dintre ele se derulează prin declaraţii tăioase între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Învăţământului.

Tema e reprezentată de testele rapide antigen pe baza analizei sputei, a salivei.

În timp ce Ministerul Învăţământului solicită astfel de teste pentru înlesnirea prezenţei fizice a copiilor la şcoală, Ministerul Sănătăţii susţine că testele astea sunt neconcludente.

Aşa afirmă doamna Andreea Moldovan, secretar de stat în acest minister.

Ca urmare, Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) ignoră testele respective.

Instituţiile medicale care le folosesc fac scandal şi ele, considerând că rezultatele acestui tip de teste trebuie luat în considerare.

M-am uitat peste reglementările în materie cu credinţa că Dreptul nu mi-e străin.

Şi uite-aşa, am citit Ordinul 2240/30.12.2020 al Ministrului Sănătăţii şi am încercat să înţeleg esenţa juridică a problemei.

Acolo se spune extrem de clar că „orice laborator autorizat de către DSP (...) care efectuează teste RT-PCR şi teste rapide antigenice pentru SARS-CoV-2, are obligaţia de a transmite (...) buletinele de analiză, electronic, în format pdf, către DSP şi Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP)”.

La fel de clar, se prevede obligaţia DSP de „a introduce  cazurile pozitive la testarea RT-PCR şi cazurile pozitive la testul antigenic rapid în aplicaţia Corona Forms”.

Nu sesizez nici un echivoc şi nici vreo diferenţiere între tipurile de teste antigenice în funcţie de modul de recoltare a probelor.

Mai mult, într-o metodologie a INSP elaborată acum o lună, se vorbeşte pe larg despre acest tip de teste rapide.

Nici aici nu se face vreo diferenţiere între ele, referirea fiind globală- teste rapide antigenice.

Cât priveşte avizul folosirii acestor teste rapide, acesta există în mod oficial şi este eliberat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România.

Probabil că nu e o surpriză foarte mare că această agenţie este a Ministerului Sănătăţii.

Bun, care-i treaba până la urmă ?

Testele sunt importate legal, au avizele de folosire, sunt prevăzute în acte cu valoare de normă care nu le diferenţiază nicicum, dar acelaşi minister al sănătăţii nu le bagă-n seamă decât pe unele.

C-aşa vrea el.

Ca-n filmele cu proşti...

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici