COMENTARIU Valeriu Suhan: Şcoala ca o pradă

Ce facem cu şcoala, mă-ntreabă un prieten care are copii de vârstă şcolară. Doi, la număr.

363 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Suhan: Şcoala ca o pradă

COMENTARIU Valeriu Suhan: Şcoala ca o pradă

Bă, zice, ce Doamne iartă-mă fac, or mai deschide ”ăştia” şcolile, ce s-o-ntâmpla cu mediile, închid sau nu anul şcolar, că totul pare o bulibăşeală.

Şi p-ormă dacă  eu şi  nevastă-mea începem munca, cu cine-i las, că pe soacră-mea am ”izolat-o” la ţară, mama e bolnavă şi e şi ea baricadată-n casă, cu cine las copiii, mă-ntreabă încurcat amicul.

Are dreptate omul ăsta, zic. De ce Dumnezeule, n-or deschide şcolile ?! Alţii, au făcut-o. Bineînţeles, într-o manieră specifică situaţiei.

Am auzit voci avizate, mă refer la medici şi epidemiologi de prestigiu ca Alexandru Rafila şi Geza Molnar care au asigurat că, luând măsuri ”cu cap”, cursurile şcolare se pot relua.

Sau măcar, să se prelungească anul de învăţământ, până când ar trebui, în mod rezonabil.

Dacă te gândeşti mai bine, până la urmă, copiii noştri vor fi stând acasă vreo şase luni. E enorm, iar efectele asupra lor sunt grave, susţin psihologii.

Între timp, noi, poporul, am primit lămuriri atât de la Preşedintele României domnul Klaus Iohannis cât şi consecutiv, de la ministrul învăţământului doamna Monica Anisie.

Trecem peste minciuna cu francezii care au deschis experimental şcoli şi profesori de-acolo au ajuns la terapie intensivă. Ea a fost devoalată deja, dezminţirea venind chiar de la ministerul francez al învăţământului. În sfârşit, las-o aşa...

Revenind, nu se deschid şcolile, dar se va încheia ”cu bine” anul şcolar. Examenul de evaluare se va ţine şi el, ca de altfel şi bacalaureatul.

Dar, cea mai tare declaraţie aparţine doamnei ministru Monica Anisie care ne-a spus : ”Cursurile realizate în unităţile de învăţământ rămân suspendate. Continuă învăţarea asistată de tehnologie.”

Apropos, când aud exemple de-astea de limbă de lemn de tipul ”unităţi de învăţământ” mă ia cu capu’… Ce-are frate, dacă le spui ”şcoli”, nu e suficient de pompos, de ”important” ?!

Bun, deci hai la tehnologie, care asistă învăţarea ! Doamna ministru a dat şi un ordin în acest sens, instituind obligaţia părintelui sau tutorelui ”de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul şi participarea preşcolarului/elevului la activităţile de învăţare on-line organizate de unitatea de învăţământ.”

Minunat, dar cum să faci treaba asta ?! Iată o întrebare firească…

Nu şi pentru doamna ministru Monica Anisie, care nu ştie 1. că gradul de acoperire cu internet a României este de max. 48 %; 2. că numai 54,4% din gospodării sunt conectate la internet, iar dintre acestea, 70,9% sunt în oraşe. Aşa zice INS !

Păi, ce-ai făcut Bobiţă ?!

Doamna ministru s-a spălat pe mâini ca Pilat din Pont, dar o paşte o plângere penală care-i ”pe ţeavă”, din partea unui avocat din Cluj, vizând discriminarea copiilor şi dreptul la învăţământ gratuit. Nici Avocatul poporului nu-i liniştit în această privinţă şi a cerut lămuriri privind şcoala on-line. Urmarea o vom vedea, sunt sigur.

Până una-alta, calculul specialiştilor relevă că decizia de continuare a suspendării cursurilor în şcoli şi universităţi costă statul, în prezent şi viitor, 2 miliarde de Euro.  Din perspectivă socio-economică, pentru aceată generaţie de şcolari şi studenţi, acesta este un an pierdut. Sec !

Mai e încă o treabă ! Învăţământul privat ! El reprezintă în România o piaţă de 3 miliarde Lei. Miliardele astea generează cam 0,3% din PIB şi sunt şi ele purtătoare de taxe şi impozite, într-o formă sau alta.

Răspunsul ministerului la solicitarea de ajutor din partea învăţământului privat ? A înfiinţat un grup de lucru ”la nivelul ministerului”. Hai, că m-ai spart, ai zice…

Pe 22 Aprilie, cu referire la posibilitatea deschiderii cursurilor, doamna ministru Monica Anisie a spus: ”Noi ca profesori, nu putem lua o decizie”.

Doamna Anisie, sunteţi ministru ! Al învăţământului ! În România ! Azi ! Tocmai că dvs. trebuie să luaţi o decizie, să conduceţi ministerul şi ”unităţile de învăţământ” !

Prada cui o fi şcoala ?

Incompetenţa şi impostura ar fi un (posibil) răspuns. Din păcate...

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici