Ion Cristoiu: Cutremur pe scena politică: Traian Băsescu chiar candidează!

  • Ion Cristoiu: Traian Băsescu ar lua în Bucureşti 10% din voturi, procentaj care ar veni dinspre Dreapta scenei politice, unde candidat e nefericitul Nicuşor Dan, dat de PNL pe mâna unor consultanţi care şi-au propus să facă din el păpuşica teoriilor lor
  • Ion Cristoiu: Intrarea în joc a lui Traian Băsescu şi probabil şi a lui Călin Popescu Tăriceanu înseamnă eşecul strategiei de transformare a localelor în ofensiva Dreptei Unite pentru eliberarea Bucureştilor
  • Ion Cristoiu:În condiţiile în care Traian Băsescu şi Gabriela Firea par a fi candidaţi pe cont propriu, Nicuşor Dan trebuie să dea dracului staff-ul de campanie care vrea să facă din el un Pinocchio electoral şi să se afirme ca personalitate pe cont propriu.
12580 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Cutremur pe scena politică: Traian Băsescu chiar candidează!

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că înscrierea oficială a lui Traian Băsescu în cursa pentru Primăria Capitalei îl va transforma într-o umbră pe Nicuşor Dan, dacă acesta, după eşecul Dreptei unite, nu va renunţa la sfaturile consilierilor  plătiţi regeşte de PNL pentru a se afirma pe cont propriu în campania electorală.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

“Luîndu-ne într-un fel prin surprindere (pînă duminică, 16 august 2020, n-a zis niciodată ferm că va candida), Traian Băsescu s-a înscris oficial în cursa pentru primăria Bucureşti. Imaginile difuzate de televiziunile de ştiri ne-au arătat, ca într-o lecţie pe viu pentru politicienii piţifelnici de azi, ce înseamnă un om politic de forţă, poreclit în chip metaforic, animal politic. Traian Băsescu a dovedit încă o dată să se simte în mulţime ca la el acasă, beatitudine din care orice om politic de forţă îşi trage energia şi voinţa de a face una dintre cele mai hulite meserii ale vremurilor noastre:
Cea de politician.

O trăsătură a personalităţii a lui Traian Băsescu e dată de permanenta ofensivă. Rare au fost situaţiile în cariera politică a fostului de două ori preşedinte cînd a aşteptat să-l ia cu asalt acuzaţiile. De regulă, el a ieşit înaintea lor, le-a luat adversarilor avantajul întîietăţii şi al surprinderii. Traian Băsescu şi-a depus candidatura în condiţiile unui dosar înaintat de CNSAS la Curtea de Apel Bucureşti, soluţionat negativ pentru fostul preşedinte, care aşteaptă acum decizia definitivă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pentru orice alt politician, ba chiar şi pentru orice altă personalitate, dosarul ar fi fost o chestiune stînjenitoare şi de aceea ocolită din răsputeri în aparaţiile publice. Traian Băsescu n-a aşteptat să fie luat la refec pentru acest dosar. A deschis el discuţia despre dosar, preluînd ofensiva.

Cutremur pe scena politică! O astfel de burtieră, banalizată şi compromisă chiar, prin folosire îndelungată şi fără rost, ar fi singura în stare să surprindă evenimentul întruchipat de depunerea candidaturii lui Traian Băsescu la primăria Capitalei. Primele comentarii văd un moment important pentru localele din 2020. Traian Băsescu ar lua în Bucureşti 10% din voturi. Acest procentaj ar veni dinspre Dreapta scenei politice, unde candidat e nefericitul Nicuşor Dan. Spun nefericitul, pentru că simpatia mea, Nicuşor Dan, lasă impresia în ultimul timp a unei foi de hîrtie albe plimbate de la o mînă la alta, pentru ca fiecare să mîzgălească acolo cei trece prin cap. Îl întorc pe o parte şi pe alta, liderii PNL, dar mai ales consilierii cu care l-au pricopsit cei din Guvern. S-a văzut asta la lansarea de duminică, la care Nicuşor Dan a citit nişte întrebări polemice adresate Gabrielei Firea. Ştiu din surse că Nicuşor Dan a fost dat de conducerea PNL pe seama unor consultanţi plătiţi regeşte, care şi-au propus să facă din candidat păpuşica teoriilor lor despre cum se cîştigă o bătălie electorală. Nicuşor Dan e un personaj fermecător. Am avut multe interviuri încîntătoare cu el. Farmecul i se va duce dracului dacă el se va lăsa îndrumat ce să facă şi ce să zică pînă la nivelul încheiatului la nasturi. Întrebările adresate Gabrielei Firea erau polemice, oricînd gata să treacă drept muştruluieli. Cum să muştruluieşti pe cineva citind de pe o hîrtie? La lansare au fost prezenţi, flancînd-ul ca pe un nevolnic, Dan Barna şi Ludovic Orban. Cu toate aceste, conducerea USR l-a lăsat deoparte pe candidat. Acesta trece tot mai mult în posesia PNL. În aceste condiţii ar fi normal ca Nicuşor Dan să se înscrie în PNL şi să devină candidatul acestui partid la locale. Figura cu independentul susţinut de PNL şi USR nu mai ţine. Ea ar fi avut eficienţă dacă Nicuşor Dan ar fi fost candidatul Dreptei Unite, reprezentînd o alianţă alcătuită din PNL, USR-PLUS şi PMP, la care aş mai fi adăugat un partid neparlamentar sau mai multe. Astfel Nicuşor Dan s-ar fi putut desfăşura în plan politic. Întreaga sa campanie s-ar fi concentrat pe angajarea Dreptei Unite în eliberarea Bucureştiului de Ciuma Roşie. Îmi şi vin în gînd slogane gen 2020 – adevărata eliberare a Bucureştiului, aluzie la aşa zisa eliberare de către Armata Roşie. Astfel Gabriela Firea ar fi fost pusă în faţa unei forţe uriaşe, fie şi simbolic.

 În timp ce la Stînga s-a eşuat în tentativa de unire a celor trei sau mai multe partide în jurul PSD, la Dreapta s-a realizat Frontul Unit. Gabriela Firea ar fi suferit de imaginea unui candidat care se bate de unul singur. Nu ştiu ce-a fost în capul strategilor PNL sau mai precis a strategilor de la Cotroceni, pentru că adevărata conducere a partidului e în Deal. Klaus Iohannis e adevăratul preşedinte al PNL în timp ce lucrătorii administraţiei prezidenţiale – de la consilierul pe probleme de siguranţă pînă la cea care dă cu mopul – sînt vice şi prim vicepreşedinţi ai partidului. PNL avea de ales între două strategii. Una, despre care s-a vorbit mult timp, consta în mergerea la locale pe cont propriu. Dacă Nicuşor Dan refuza să se înscrie în partid, aşa cum se preconizase iniţial, PNL îşi punea candidat propriu, pe Rareş Bogdan sau chiar pe Ludovic Orban. Era nevoie de un lider puternic, marcant, pentru că primarul Bucureştiului, aşa cum se vede din cazul Gabriela Firea, ocupă în partidul din care provine un loc central, al doilea după şeful partidului.

Dacă ar fi candidat Ludovic Orban victoria ar fi fost sigură. Ludovic Orban ar fi beneficiat de imaginea mult aşteptatului manager al Bucureştiului, al noului Pache Protopopescu. Pe deasupra, el ar fi putut rămîne şeful PNL. Victoria i-ar fi asigurat faţă de premier o autoritate politico-morală greu de contestat în partid. O altă soluţie ar fi fost păstrarea lui Nicuşor Dan ca independent, susţinut însă de o Coaliţie a tuturor partidelor de Dreapta. În aceste condiţii Nicuşor Dan ar fi putut juca perfect ca independent. Nu s-ar mai fi întîmplat, ca acum, să fie disputat de cele două partide. De la două partide în sus o coaliţie are forţa năprasnică a unui simbol. Intrarea în joc a lui Traian Băsescu şi probabil şi a lui Călin Popescu Tăriceanu înseamnă eşecul strategiei de transformare a localelor în ofensiva Dreptei Unite pentru eliberarea Bucureştilor. Fără PMP-ul lui Traian Băsescu Dreapta care-l susţine pe Nicuşor Dan nu mai e Unită, ci parţial Unită. Traian Băsescu va angaja bătălia în planul proiectelor pentru Bucureşti. Şi Gabriela Firea vrea o bătălie într-un asemenea plan, fie şi pentru că nu beneficiază de sprijinul unei Coaliţii de partide. Lansarea de duminică ne-a dezvăluit prin prezenţa lui Traian Băsescu doi candidaţi – el şi Gabriela Firea – care par a fi pe cont propriu. În aceste condiţii, Nicuşor Dan trebuie să dea dracului staff-ul de campanie care vrea să facă din el un Pinocchio electoral şi să se afirme ca personalitate pe cont propriu”.

NOTĂ. Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici