Ion Cristoiu: Un ajutor nesperat dat Coaliţiei de guvernare: Moţiunea de cenzură a PSD

  • Ion Cristoiu: Marcel Ciolacu a anunţat că PSD pregăteşte o Moţiune de cenzură înainte de Congresul PNL. O simplă ochire aruncată asupra discursului lui Marcel Ciolacu te face să te întrebi dacă nu cumva autorul a fost joi seara în starea confuză de acum a 20 de ani a premierului Cîţu în traficul din America.
  • Ion Cristoiu: Tipic pentru politicianul român din toate timpurile rămîne invocarea Patriei sau mai precis a salvării Patriei drept justificare pentru orice deraiere. Admiţînd că Moţiunea trece, nu văd cum PSD va salva Patria de la prăpastie. Dimpotrivă, trecerea Moţiunii de cenzură ar provoca în chip inutil o criză politică majoră cu consecinţe grave pentru România.
  • Ion Cristoiu: Prin urmare, Moţiunea e deja condamnată să cadă. Căderea Moţiunii ar fi exploatată de Coaliţia de Guvernare pentru a convinge electoratul că are în continuare susţinerea Poporului. Nu de alta, dar la adevăratul examen al oricărei guvernări, Moţiunea de cenzură, Coaliţia de Guvernare a obţinut un rezultat salutar
8172 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Un ajutor nesperat dat Coaliţiei de guvernare: Moţiunea de cenzură a PSD

Ion Cristoiu: Un ajutor nesperat dat Coaliţiei de guvernare: Moţiunea de cenzură a PSD

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că moţiunea de cenzură anunţată joi de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, nu are nicio şansă să treacă, fiind, de fapt, un moment de respiro oferit guvernanţilor şi unul în care preşedintele social-democraţilor ar putea dovedi că e şeful coaliţiei de la putere.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Joi, 26 august 2021, aflat în studioul Antena 3, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a anunţat că PSD pregăteşte o Moţiune de cenzură înainte de Congresul PNL:

<Iniţial am zis să nu ducem (moţiunea de cenzură) în scandalul lor intern, nici ei n-au intervenit la noi cînd ne-am dat jos Guvernul, ne-au lăsat să greşim. După ce mi-au explicat economiştii noştri şi am văzut cifrele, spre ce ne îndreptăm, eu o să le propun colegilor mei să nu ţinem cont de absolut nimic ce au ei acolo, mascarada aia de Congres, ci să ţinem cont doar de ce se întîmplă în economie, cu nivelul de trai al românilor, şi să depunem moţiune de cenzură la începutul sesiunii parlamentare. Am început discuţiile cu cealaltă formaţiune din opoziţie, AUR, si ne-am pus de acord să susţinem această moţiune. (...)

 PSD nu va face Guvern cu PNL sau cu USR PLUS. Se poate creiona altă majoritate politică. Există şi posibilitatea unui guvern minoritar, au mai existat, nu e nicio problemă. Cea mai bună soluţie o reprezintă însă alegerile anticipate>.

Scriam într-un comentariu anterior de pe cristoiublog.ro sub titlul Liderul PNL, Ludovic Orban, îl atacă pe premierul PNL, Florin Cîţu, mai dihai decît îl atacă Marcel Ciolacu, liderul PSD, că România politică din ultimul timp înregistrează o premieră postdecembristă şi totodată o ciudăţenie, menită a-i confirma originalitatea între popoarele minim civilizate:

 Liderul partidului de la putere, Ludovic Orban, a luat locul, prin atacurile sale succesive şi tari la adresa Guvernului, liderului Opoziţiei.

Citind anunţul lui Marcel Ciolacu, simt nevoia să adaug celor scrise mai sus:

In schimb Liderul partidului din Opoziţie a luat locul liderul partidului de la Putere.

O simplă ochire aruncată asupra discursului lui Marcel Ciolacu te face să te întrebi dacă nu cumva autorul a fost joi seara în starea confuză de acum a 20 de ani a premierului Florin Cîţu în traficul din America.

 Marcel Ciolacu susţine că pînă mai deunăzi a fost de părere ca Moţiunea de cenzură să fie depusă doar după 25 septembrie 2021, cînd are loc Congresul Marii Răfuieli din PNL. Nu de alta, dar PSD e un partid fair play, şi fair play-ul îl obligă să nu intervină în bătălia din PNL, aşa cum nici PNL n-a intervenit pe vremuri în bătălia din PSD. Numai că economiştii Partidului au năvălit peste el cu o ladă de documente şi, înarmaţi cu Sirena lui Roaită în variantă social- democrată, l-au avertizat că România se îndreaptă din punct de vedere economic spre prăpastie şi că un partid patriot precum PSD nu trebuie să pună fair play-ul înaintea Patriei, aflate în primejdie. Aşa că pentru salvarea Patriei PSD va depune Moţiune de cenzură. Tipic pentru politicianul român din toate timpurile rămîne invocarea Patriei sau mai precis a salvării Patriei drept justificare pentru orice deraiere.

Admiţînd că Moţiunea trece, nu văd cum PSD va salva Patria de la prăpastie. Dimpotrivă, trecerea Moţiunii de cenzură ar provoca în chip inutil o criză politică majoră cu consecinţe grave pentru România. E limpede că PSD nu are cum să facă un Guvern în locul celui căzut. Pe de o parte, pentru că Klaus Iohannis, chiar dacă PSD ar încropi cu chiu cu vai o majoritate, nu şi-ar permite să ia puterea din mîinile Dreptei, după nici un an de guvernare, şi s-o dea PSD, după nici doi ani de Opoziţie în condiţiile în care PSD a fost la putere înainte de asta vreun deceniu şi ceva. Pe de alta, pentru că nici un partid din Coaliţia de Centru Dreapta n-ar face alianţă cu PSD.

Alegerile anticipate fluturate de Marcel Ciolacu sînt imposibile fără complicitatea lui Klaus Iohannis. Dacă printr-un miracol toate forţele politice ar fi de acord cu alegeri, rezultatul n-ar fi prea diferit de cel înregistrat la 6 decembrie 2021. Sondajele cu care se droghează PSD-iştii nu spun mare lucru despre rezultatul alegerilor. În postdecembrism ar fi primul caz de alegeri anticipate. Ca să nu mai spunem că ar fi primul caz de alegeri anticipate după mai puţin de un an de guvernare. Ba mai mult, eu cred că alegerile anticipate ar putea aduce cu sine un dezastru pentru PSD. Creşterea PSD în sondaje nu e rezultatul unei politici ofensive, marcate de acţiuni menite a sugera existenţa unui Proiect de ţară, ci rezultatul unei politici pasive, de simplă aşteptare ca para mălăiaţă să cadă în gura lui nătăfleaţă. Alegerile anticipate ar duce la o mobilizare a electoratului de Dreapta, încă sensibil la alarma Se întoarce Ciuma Roşie! Adăugată acuzaţiilor de destabilizare a ţării tocmai cînd Coaliţia de Centru Dreapta lucra din greu la implementarea reformelor, campania Dreptei ar avea succes. Asta deoarece românii n-au simţit pe pielea lor ceea ce economiştii PSD au concluzionat pe calea raţionamentelor.

 Din punct de vedere al Coaliţiei de Centru Dreapta şi al lui Klaus Iohannis, depunerea Moţiunii de cenzură ar fi un nou prilej de nebănuit respiro. După depunerea Moţiunii toţi românii, incitaţi de o presă care dramatizează fleacul, vor fi atenţi la bătălia din Parlament. O perioadă în care nimeni nu va mai fi atent nici la gafele Guvernului, nici la Marea Răfuială din PNL. Partidele din Coaliţie vor pune capăt pentru un timp certurilor pentru a se năpusti asupra PSD. Marcel Ciolacu pariază – cred – ca şi data trecută pe ipoteza că gruparea Ludovic Orban v-a vota împotriva Guvernului. Data trecută ipoteza s-a dovedit şubredă. Nici acum nu cred că se va dovedi altfel. Dimpotrivă, confruntat cu suspiciunea că el a regizat Moţiunea de cenzură, Ludovic Orban nu-şi va putea permite altceva decît să apere Guvernul.

Prin urmare, Moţiunea e deja condamnată să cadă. Căderea Moţiunii ar fi exploatată de Coaliţia de Guvernare pentru a convinge electoratul că are în continuare susţinerea Poporului. Nu de alta, dar la adevăratul examen al oricărei guvernări, Moţiunea de cenzură, Coaliţia de Guvernare a obţinut un rezultat salutar.

În mai multe rînduri am scris că politica de forţă faţă de Rusia nu face altceva decît să întărească poziţia lui Putin. Cînd s-a declanşat invazia Germaniei, confruntaţi cu marele pericol al cotropirii, ruşii s-au strîns în jurul lui Stalin, contrazicînd calculele lui Hitler că după Teroare ruşii abia aşteaptă să fie eliberaţi de nemţi. Îndreptăţit sau nu, Putin foloseşte încercuirea Rusiei de către Occident pentru a-i face pe ruşi să vadă în el salvatorul patriei.

Aşa şi cu Moţiunea de cenzură depusă de PSD.

Coaliţia de Centru Dreapta s-a prăbuşit în sondaje şi pentru că PSD n-a mai apărut pentru electoratul de Dreapta ca un pericol real. Prin urmare, s-au manifestat în voie gafele, certurile din Coaliţie şi Marea Răfuială din PNL. Moţiunea de cenzură va fi un prilej pentru Coaliţia de Centru Dreapta, unită de apariţia Duşmanului, să abată atenţia de la propriile slăbiciuni prin concentrarea pe ceea ce va numi Pericolul revenirii la putere a Ciumei Roşii.

De aceea eu cred că o Moţiune de cenzură a PSD ar dovedi că liderul principalului partid de Opoziţie e liderul Coaliţiei de la putere.”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici