Apollo 12, misiunea uitată. Se împlinesc 51 de ani de la a doua aselenizare

  • Pe 14 noiembrie 1969 pleca spre lună misiunea Apollo 12
  • Este una dintre misiunile despre care nu se vorbeşte aproape deloc
  • Racheta Saturn V a fost lovită de fulger de două ori la decolare
  • Un streptococ a fost descoperit pe camera recuperată de la sonda Surveyor 3
  • Nici până astăzi nu se ştie cum s-a produs contaminarea cu streptococ
  • Pe 14 noiembrie 2020, noua misiune SpaceX pleacă spre Staţia Spaţială
998 afișări
Imaginea articolului Apollo 12, misiunea uitată. Se împlinesc 51 de ani de la a doua aselenizare

Sursa foto: profimedia

Dacă tot ne apropiem rapid de lansarea noii misiuni SpaceX de la noapte, hai să-ţi povestesc despre o altă misiune, pe nedrept uitată, care se lansa tot într-o zi de 14 noiembrie, dar acum 51 de ani.

Despre Apollo 12 se vorbeşte foarte puţin, poate şi pentru că a fost încadrată de Apollo 11, misiunea care a dus primii oameni pe Lună, şi Apollo 13, misiunea ghinionistă despre care ai văzut şi filmul.

Dar nici Apollo 12 nu a fost ferită de aventuri şi controverse. Este misiunea la care racheta Saturn V a fost lovită de fulger în timpul lansării şi nu o dată ci de două ori, la interval de 16 secunde.

Dumnezeule mare! Ce zici de asta? Am avut şi aici jos câteva stopuri cardiace, Pete. Doamne, Doamne!

Din fericire, astronauţii simulaseră o situaţie similară la antrenamente şi au ştiut ce să facă. Aşa că au ajuns cu bine pe Lună. Alan Bean, unul dintre astronauţi îşi aduce aminte cu modestie despre eveniment.

ALAN BEAN, astronaut - Nimeni nu e suficient de bun ca să merite o şansă să facă asta faţă de ceilalţi oameni de pe Pământ, nimeni nu e atât de bun în comparaţie cu ceilalţi. Nici eu nu eram, dar am avut noroc. 

Astronauţii au înlocuit câteva piese, inclusiv camera sondei Surveyor 3, care-i aştepta cuminte pe Lună. Numai că odată ajunşi acasă, specialiştii au constatat că pe cameră a supravieţuit o bacterie comună, un streptococ. Nici până azi nu se ştie dacă bacteria a fost dusă în spaţiu din cauza unei contaminări a sondei şi a supravieţuit doi ani şi jumătate mediului necruţător de pe Lună sau dacă contaminarea a avut loc în laboratorul unde a fost analizată camera venită din spaţiu.

După aproape 48 de ore petrecute în spaţiu Alan Bean mărturiseşte că i s-a părut că misiunea a durat foarte puţin.

ALAN BEAN, astronaut - Unul din lucrurile la care m-am gândit, am stat pe Lună 30 de ore, ne-am antrenat ani de zile şi ne-am gândit ani de zile la asta şi m-am întrebat, asta e tot? S-a terminat atât de repede? 

Sper că ţi-am dat încă un motiv să urmăreşti lansarea SpaceX de la noapte, la ora 2.49, ora României.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici