27 august 410 - Vizigoţii jefuiesc Roma după trei zile de asediu şi distrugeri

Roma, oraşul etern, a fost pradă flăcărilor şi furiei. După trei zile de asediu, vizigoţii conduşi de Alaric I au pătruns în cetatea care fusese timp de secole centrul lumii.

1776 afișări
Imaginea articolului 27 august 410 - Vizigoţii jefuiesc Roma după trei zile de asediu şi distrugeri

Public Domain - Creative Commons

Niciun zid, nicio poartă, nicio legiune nu i-a putut opri pe barbarii însetaţi de sânge şi bogăţii. Au jefuit templele şi palatele, au ucis sau au luat prizonieri pe locuitorii apăraţi sau neapăraţi, au distrus monumentele şi operele de artă care făceau mândria Romei.

Au ars arhivele şi bibliotecile, au profanat mormintele şi relicvele, au violat femeile şi copiii. Au făcut ceea ce niciun duşman al Romei nu reuşise să facă în ultimii opt sute de ani: au umilit şi ruinat oraşul care se credea nemuritor.

Ce s-a întâmplat cu Roma după această jefuire? Cum a reacţionat împăratul Honorius, care se ascundea la Ravenna? Ce a însemnat acest eveniment pentru istoria Imperiului Roman de Apus şi pentru civilizaţia europeană? Acestea sunt întrebări la care nu există răspunsuri simple sau definitive. Unii istorici consideră că jefuirea Romei din 410 a fost un moment decisiv în declinul şi căderea Imperiului Roman de Apus, care s-a prăbuşit definitiv în 476.

Alţii susţin că jefuirea Romei nu a fost atât de catastrofală pe cât pare, şi că oraşul şi-a revenit relativ repede, fiind jefuit din nou de vandali în 455. Oricare ar fi adevărul, este cert că jefuirea Romei din 410 a avut un impact profund asupra conştiinţei europene, provocând o criză de identitate şi o reevaluare a valorilor culturale şi religioase.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici