A început un nou proces împotriva Iuliei Timoşenko

Un nou proces al opozantei ucrainene Iulia Timoşenko, acuzată de deturnare de fonduri şi fraudă fiscală, a început joi la Harkiv, în estul Ucrainei, în absenţa acuzatei, care este bolnavă şi ispăşeşte deja o pedeapsă de şapte ani de închisoare.

376 afișări
Imaginea articolului A început un nou proces împotriva Iuliei Timoşenko

Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Audierea preliminară (...) este deschisă", a anunţat judecătorul Kostiantin Sadovski, în faţa a peste o sută de persoane, între care ambasadorul Franţei pentru drepturile omului, Francois Zimeray, aproximativ zece deputaţi de opoziţie şi jurnalişti.

Timoşenko este inculpată de această dată pentru deturnare de fonduri publice în perioada 1997-1998, când era proprietara grupului Systemes Energetiques Unis d'Ukraine (SEUU), precum şi pentru fraudă fiscală, potrivit Parchetului. Aceste infracţiuni se pedepsesc cu 12 ani de închisoare.

Acuzarea cere rambursarea către stat a sumei de 19,5 milioane de grivne (1,8 milioane de euro).

Judecătorul a citit o declaraţie a lui Timoşenko, în care aceasta spunea că nu va participa la proces.

"Cer desfăşurarea audierii preliminare în absenţa mea, din cauza stării mele de sănătate grave", a scris Timoşenko.

Opozanta suferă de probleme la coloana vertebrală, se deplasează dificil potrivit apărătorilor săi, şi ar urma să fie spitalizată în curând la o clinică din afara penitenciarului.

Dosarul este examinat de tribunalul Kyivski din Harkiv, un oraş din estul ţării unde fosta şefă a Guvernului este încarcerată.

Simbol al Revoluţiei Portocalii prooccidentale din 2004, aflată în detenţie din august 2011, Timoşenko a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru "abuz de putere", pentru că a semnat în 2009 cu Rusia acorduri în domeniul gazelor considerate dezavantajoase pentru ţara sa, în timp ce era prim-ministru.

Învinsă de actualul preşedinte Viktor Ianukovici la prezidenţialele din 2010, ea denunţă aceste acţiuni în justiţie ca o răzbunare personală vizând să o înlăture din viaţa politică.

Acest caz a provocat o criză între Kiev şi Uniunea Europeană, care îl consideră motivat politic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici