ACORD între Rusia şi Iran, pentru construirea a două centrale nucleare

Teheranul şi Moscova sunt pe punctul de a semna un acord în vederea construirii a două centrale nucleare în Iran, a anunţat Behrouz Kamalvandi, un purtător de cuvânt al Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), citat luni de agenţia Isna.

1769 afișări
Imaginea articolului ACORD între Rusia şi Iran, pentru construirea a două centrale nucleare

ACORD între Rusia şi Iran, pentru construirea a două centrale nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După mai multe luni de negocieri, "am ajuns la un acord în vederea construirii a două centrale nucleare, pregătit deja să fie semnat (...). Sperăm ca acest lucru să se întâlmple luni sau marţi la Teheran", a declarat Kamalvandi.

Vicepreşedintele societăţii ruse Rosatom Nicolai Spasky a venit la Teheran pentru două zile de negocieri cu oficiali iranieni în domeniul nuclear, a anunţat agenţia oficială Irna.

Kamalvandi a anunţat în martie un "acord preliminar" cu Rusia în vederea construirii celor două centrale.

Cele două centrale vor fi construite la Boushehr, pe coasta Golfului Persic, în apropierea primei centrale, cu o putere de 1.000 de megawaţi, construită parţial de către ruşi, predată iranienilor în septembrie 2013.

Iranul vrea să ridice 20 de centrale nucleare de 1.000 de megawaţi, dintre care patru la Boushehr, cu scopul de a-şi diversifica sursele de energie şi a deveni mai puţin dependentă de petrol şi gaze naturale în cadrul consumului intern.

Iranul deţine locul patru în privinţa rezervelor de petrol şi se află pe poziţia a doua ca rezerve de gaze naturale la nivel mondial.

Teheranul şi marile puteri au semnat la sfârşitul lui noiembrie un acord preliminar care limitează pentru o perioadă de şase luni, începând de la 20 ianuarie, activităţile nucleare sensibile iraniene, în schimbul unei anulări a unei părţi a sancţiunilor occidentale care i-au fost impuse.

Iranienii şi reprezentanţii marilor puteri poartă în prezent negocieri în vederea ajungerii la un acord definitiv care să pună capăt celor aproximativ zece ani de criză în dosarul nuclear. Negocierile urmează să fie reluate pe 2 iulie, la Viena.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici