Acuzaţiile la adresa Papei Francisc: Un iezuit arestat în Argentina declară că nu a fost denunţat de Noul Papă

Franz Jalics, unul dintre misionarii iezuiţi arestaţi de junta militară argentiniană în anii 1970, a dat asigurări că Papa Francisc nu l-a denunţat, la acea vreme, autorităţilor, în timp ce atitudinea suveranului pontif a fost pusă în discuţie.

663 afișări
Imaginea articolului Acuzaţiile la adresa Papei Francisc: Un iezuit arestat în Argentina declară că nu a fost denunţat de Noul Papă

Papa Francisc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Misionarul "Orlando Yorio şi cu mine nu am fost denunţati de părintele Bergoglio", devenit Papa Francisc, a afirmat el într-o declaraţie publicată în pagina electronică a ordinului iezuit german, miercuri.

"Este fals să pretindem că arestarea noastră a fost provocată de părintele Bergoglio", a continuat Jalics, cunoscut în ţările hispanofone sub prenumele Francisco.

Părintele Franz Jalics, de origine ungară şi instalat în sudul Germaniei de la sfârşitul anilor 1970, afirmă în egală măsură că a crezut mult timp că a fost denunţat înainte să fie arestat şi apoi închis, la 23 martie 1976, alături de Orlando Yorio.

"Înainte eram înclinat să cred că am fost victimele unui denunţ", a continuat el. "Însă la sfârşitul anilor 1990, după mai multe discuţii, a devenit clar pentru cime că bănuiala era nejustificată", a explicat el.

Franz Jalics îşi aminteşte, între altele că, după arestarea sa, ofiţerul însărcinat cu interogarea sa l-a luat drept spion rus, când a văzut în actele sale de identitate că era născut la Budapesta.

Cei doi misionari iezuiţi au fost torturaţi într-un centru de detenţie cunoscut pentru cruzimea sa, Şcoala de Mecanică a Marinei (ESMA), înainte să fie eliberaţi, cinci luni mai târziu.

Detractorii lui Jorge Bergoglio îl suspectează că ar fi implicat în arestarea celor doi misionari, în timp ce prelatul argentinian conducea, la acea vreme, ordinul iezuiţilor din Argentina.

Vaticanul a respins vehement acuzaţiile de complicitate cu junta militară argentiniană în ceea ce-l priveşte pe Papa Francisc, calificându-le drept "calomnioase şi defăimătoare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici