Ahmet Davutoglu renunţă la tentativa de a forma un Guvern de coaliţie, după eşecul negocierilor

Premierul turc Ahmet Davutoglu a anunţat că a epuizat toate opţiunile privind formarea unei coaliţii de guvernare şi a renunţat marţi seara la mandatul care îi fusese încredinţat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru a forma un nou Guvern, relatează BBC News Online.

88 afișări
Imaginea articolului Ahmet Davutoglu renunţă la tentativa de a forma un Guvern de coaliţie, după eşecul negocierilor

Ahmet Davutoglu renunţă la tentativa de a forma un Guvern de coaliţie, după eşecul negocierilor (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Principalul partid de opoziţie, CHP, a afirmat că ar trebui să i se acorde şansa de a forma un Guvern, iar în caz contrar Turcia va organiza alegeri anticipate, prelungind perioada de instabilitate politică în contextul intensificării violenţelor în ţară, precum şi în Siria şi Irak.

Dacă până duminică nu va fi format un nou Guvern, preşedintele Recep Tayyip Erdogan trebuie să dizolve actualul Cabinet şi să formeze un Guvern interimar, înaintea organizării noilor alegeri.

Partidul AKP al lui Davutoglu a pierdut majoritatea absolută pe care o deţinea de 12 ani în Turcia, în alegerile legislative din iunie, în special din cauza succesului formaţiunii pro-kurde HDP.

Deşi partidul lui Davutoglu a obţinut 41 la sută din voturi la alegerile din 7 iunie, acesta trebuia să obţină sprijinul altei formaţiuni pentru a forma o coaliţie. Negocierile cu CHP şi cu partidul naţionalist MHP au eşuat însă.

Potrivit analiştilor, nici CHP nu are şanse să obţină sprijinul de care ar avea nevoie de la MHP sau HDP pentru a forma o coaliţie, astfel că cel mai probabil vor avea loc noi alegeri în noiembrie.

Rezultatul slab obţinut de AKP la alegerile din iunie pare să fi slăbit planul lui Erdogan de a transforma Turcia în republică prezidenţială, dar acesta ar urma să fie din nou subiectul campaniei electorale.

Între timp, însă, liderul HDP Selahattin Demirtas a cerut organizarea unui referendum privind planul lui Erdogan de a consolida puterea preşedintelui turc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici