Alegerile prezidenţiale din Finlanda: Sauli Niinisto şi Pekka Haavisto merg în turul doi -rezultate finale

Candidaţii proeuropeni Sauli Niinisto (conservator) şi Pekka Haavisto (ecologist) se vor înfrunta în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Finlanda, a anunţat duminică Ministerul Justiţiei, după numărarea tuturor voturilor exprimate în primul tur.

256 afișări
Imaginea articolului Alegerile prezidenţiale din Finlanda: Sauli Niinisto şi Pekka Haavisto merg în turul doi -rezultate finale

Sauli Niinisto (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Niinisto, marele favorit al scrutinului, a obţinut 37 la sută din sufragii, cu mult în faţa lui Haavisto (18,8 procente). Candidaţii eurosceptici Paavo Vayrynen (de centru) şi Timo Soini (naţionalist) au obţinut 17,5 la sută şi, respectiv, 9,4 procente, conform ministerului.

Niinisto se clasează pe primul loc, aşa cum era prevăzut, şi îl va înfrunta pe Haavisto în turul doi, la 5 februarie, când va fi desemnat succesorul preşedintei social-democrate Tarja Halonen, foarte populară, care îşi încheie cele două mandate succesive de şase ani.

Rata de participare la vot a fost de 72,7 la sută dintre cei 4,4 milioane de finlandezi chemaţi la urne, potrivit cifrelor Ministerului Justiţiei, faţă de 73,9 la sută în primul tur al prezidenţialelor din 2006.

Niinisto, membru al partidului Coaliţiei Naţionale al premierului Jyrki Katainen, era marele favorit al scrutinului, chiar dacă popularitatea sa a scăzut net în ultimele zile, fiind creditat cu 32 la sută din intenţiile de vot vineri, faţă de 51 la sută în decembrie.

Din contră, candidatul ecologist din cadrul Ligii Verzi a înregistrat o creştere surprinzătoare în sondaje în ultimele zile. Favorabil Uniunii Europene, apărător al mediului şi al egalităţii sociale, el se clasa pe poziţia a doua în intenţiile de vot vineri, cu 13 la sută, deşi în decembrie era în umbră.

Campania a vizat în mare parte politica europeană a Finlandei, Niinisto şi Haavisto susţinând UE şi zona euro, în timp ce Vayrynen şi Soini au criticat ferm blocul comunitar.

De altfel, deşi nu face parte dintre competenţele preşedintelui, politica europeană a dominat campania electorală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici