ALERTĂ în Danemarca. Un al doilea ATAC armat a avut loc la Copenhaga. Poliţia daneză anunţă că l-a împuşcat pe presupusul autor al atacurilor - VIDEO

Un al doilea atac armat a avut loc la Copenhaga la aproximativ zece ore după primul incident armat, produs sâmbătă după-amiază, şi soldat cu un mort şi trei răniţi, informează CNN. Potrivit presei locale, poliţia daneză a împuşcat mortal, duminică dimineaţa, un bărbat considerat suspect, după ce un alt bărbat a fost împuşcat mortal în urma schimbului de focuri din faţa sinagogii.

6278 afișări
Imaginea articolului ALERTĂ în Danemarca. Un al doilea ATAC armat a avut loc la Copenhaga. Poliţia daneză anunţă că l-a împuşcat pe presupusul autor al atacurilor - VIDEO

ALERTĂ în Danemarca. Un al doilea ATAC armat a avut loc la Copenhaga (Imagine: Captură video)

UPDATE 09:51 - Poliţia daneză anunţă că l-a împuşcat pe presupusul autor al atacurilor de la Copenhaga

Poliţia din Copenhaga a anunţat duminică dimineaţa că l-a împuşcat mortal pe bărbatul despre care afirmă că este autorul atacurilor armate din Copenhaga, relatează BBC News online.

Poliţia a anunţat că înregistrări ale camerelor de supraveghere sugerează că bărbatul pe care l-a ucis duminică dimineaţa a comis ambele atacuri şi că nu sunt implicate alte persoane. Bărbatul considerat suspect a fost împuşcat în apropiere de staţia Nørrebro din Copenhaga duminică dimineaţa, imediat după ora locală 5.00 (6.00, ora României).

"Presupunem că acelaşi vinovat se află în spatele ambelor incidente şi presupunem totodată că... vinovatul împuşcat de către echipa de intervenţie a poliţiei este persoana din spatele ambelor asasinate", a declarat Torben Molgaard Jensen, şeful poliţiei daneze, într-o conferinţă de presă.

El a anunţat că poliţia îşi va păstra prezenţa importantă în capitala daneză.

Nivelul alertei la Copenhaga a fost ridicat după cele două atacuri armate, potrivit unui corespondent BBC

Duminică dimineaţa, poliţia a anunţat că ţinea sub supraveghere o adresă din cartierul Norrebro, aşteptând ca locuitorul să se întoarcă.

Atunci când s-a apropiat, el a observat ofiţerii de poliţie, a scos o armă şi a deschis focul, potrivit poliţiei. Ofiţerii au răspuns tirului şi l-au ucis.

Forţele de ordine investigau duminică dimineaţa dacă bărbatul împuşcat se află în spatele atacului armat comis sâmbătă după-amiaza în capitala daneză la Centrul cultural Krudttønden din cartierul Østerbro, unde se desfăşura o dezbatere despre artă, blasfemie şi libertatea de exprimare, la care participau şi controversatul caricaturist suedez Lars Vilks şi ambasadorul Franţei Francois Zimeray.

Premierul danez Helle Thorning-Schmidt a declarat că este o duminică "dimineaţa foarte tristă" şi a catalogat atacurile drept "o acţiune teroristă cinică împotriva Danemarcei".

"Sunt mulţumită şi uşurată că poliţia l-a dezarmat pe presupusul autor al celor două atacuri" armate, a adăugat, citată într-un comunicat. "Voi continua să încurajez toată lumea să urmeze instrucţiunile poliţiei şi să fie vigilentă", a mai spus premierul.

Nivelul alertei la Copenhaga a fost ridicat după cele două atacuri armate, potrivit unui corespondent BBC

O operaţiune de urmărire de amploare a fost lansată după primul atac asupra centrului cultural Krudttonden, unde controversatul caricaturist Lars Vilks a organizat dezbaterea despre artă, blasfemie şi libertatea de exprimare.

O înregistrare audio, obţinută exclusiv de BBC, a dezvăluit momentele de dinainte de atac. Unul dintre vorbitorii de la dezbatere a fost întrerupt brusc de o rafală de împuşcături.

Un bărbat în vârstă de 55 de ani, care participa la eveniment, a fost împuşcat, iar trei ofiţeri de poliţie au fost răniţi.

"Oamenii încercau să ajungă la uşă, încercau să iasă din încăpere, ascunzându-se între sau după mese şi scaune, iar unii au fugit afară, în stradă", a declarat pentru BBC Dennis Myhoff-Brink, un martor la atac.

Autorităţile au anunţat că un atacator - şi nu doi, cum s-a crezut iniţial - a fugit cu un Wolksvagen Polo negru, care a fost găsit abandonat la mică distanţă de locul atacului.

Poliţia a publicat fotografii în care presupusul atacator este surprins purtând o cagulă purpurie şi o geacă groasă.

Câteva ore mai târziu, un bărbat înarmat a deschis focul în apropierea sinagogii de pe strada Krystalgade, la aproximativ cinci kilometri de scena primului atac armat.

Un bărbat evreu a fost rănit mortal la nivelul capului, iar doi poliţişti au fost răniţi la picioare şi mâini. Atacatorul a fugit.

Un grup din comunitatea evreiască a anunţat ulterior că bărbatul ucis era de pază în timp ce o ceremonie Bar Mitzvah avea loc în sinagogă.

- Liderii lumii au condamnat atacul

Preşedintele francez Francois Hollande a anunţat că ministrul de Interne Bernard Cazeneuve urmează să efectueze duminică o vizită în capitala daneză.

Premierul britanic David Cameron a spus că se gândeşte la poporul danez.

De asemenea, Bernadette Meehan, o purtătoare de cuvânt a Consiliului Naţional american pentru Securitate de la Casa Albă a declarat că instituţia a contactat-o pe cea daneză omologă, oferindu-şi ajutorul în anchetă.

Caricaturistul Lars Vilks, care a fost ameninţat cu moartea din cauza caricaturizării profetului Mahomed, a declarat că el crede că el era ţinta primului atac. Artistul controversat a scăpat însă teafăr. Ambasadorul francez în Danemarca Francois Zimeray era prezent clădire la monentul atacului.

Una dintre temele dezbaterii era dacă artiştii pot "îndrăzni" să fie blesfamatori, în urma atacului terorist comis de către fraţii jihadişti Kouachi pe 7 ianuarie în sediul revistei satirice Charlie Hebdo, la Paris, soldat cu 12 morţi. O zi mai tâziu, un presupus complice al jihadiştilor a împuşcat mortal o poliţistă, după care a luat ostatici într-un magazin alimentar cu specific evreiesc, omorând patru dintre ei. Toţi atacatorii au fost împuşcaţi mortal de poliţie şi servicii de securitate.

Bilanţul incidentelor armate de la Copenhaga creşte astfel la trei morţi şi şase răniţi, după atacul armat de la conferinţă, soldat cu un civil mort şi trei poliţişti răniţi. Bărbatul ucis la Centrul Østerbro din Krundttønden era un civil în vârstă de 55 de ani şi nu 40, aşa cum a anunţat poliţia anterior.

Cel puţin o persoană a fost ucisă sâmbătă după-amiaza într-un atac armat asupra centrului cultural Krudttønden din cartierul Østerbro, la Copenhaga, unde se desfăşura o dezbatere despre artă, blasfemie şi libertatea de exprimare.

Potrivit ziarului danez, ţinta probabilă a atacului a fost controversatul caricaturistul suedez Lars Vilks, unul dintre participanţii la eveniment la care era prezent şi ambasadorul Franţei Francois Zimeray.

Potrivit site-ului TheLocal.dk, poliţia daneză a confirmat că o persoană a murit în urma atacului, care ar fi fost "plănuit", iar cei doi presupuşi atacatori se află în continuare în libertate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici