ATAC ARMAT la Copenhaga: O persoană a fost ucisă şi mai multe rănite. Un caricaturist controversat ar fi fost ţinta atacului. Autorii atentatului sunt în libertate - FOTO

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi trei rănite, sâmbătă după-amiază, în atacul armat asupra centrului cultural Krudttønden din cartierul Østerbro, la Copenhaga, unde se desfăşura o dezbatere despre artă, blasfemie şi libertatea de exprimare, relatează The Copenhagen Post în ediţia electronică.

2520 afișări
Imaginea articolului ATAC ARMAT la Copenhaga: O persoană a fost ucisă şi mai multe rănite. Un caricaturist controversat ar fi fost ţinta atacului. Autorii atentatului sunt în libertate - FOTO

Focuri de armă la Copenhaga, asupra unei clădiri în care avea loc o dezbatere despre islam. Mai multe persoane au fost rănite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit ziarului danez, ţinta probabilă a atacului a fost controversatul caricaturistul suedez Lars Vilks, unul dintre participanţii la eveniment la care era prezent şi ambasadorul Franţei Francois Zimeray.

Potrivit site-ului TheLocal.dk, poliţia daneză a confirmat că o persoană a murit în urma atacului, care ar fi fost "plănuit", iar cei doi presupuşi atacatori se află în continuare în libertate.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei din Copenhaga a declarat într-o conferinţă de presă că, dată fiind particparea artistului suedez Lars Vilk, este "foarte natural" să se presupună că este vorba despre un atac terorist şi că este anchetat ca atare.

După conferinţa de presă a poliţiei, Agenţia daneză pentru Securitate şi Informaţii (PET) a apreciat într-un comunicat că atacul pare "plănuit". "Totul arată că (atacul) a fost plănuit, iar circumstanţele indică un atac terorist. El dovedeşte că ameninţarea teroristă la adresa Danemarcei continuă să fie gravă", subliniază PET.

Poliţia a fost reţinută în declaraţii cu privire la posibila identitate a celor doi atacatori, afirmând că este vorba despre "doi bărbaţi în haine închide la culoare", că vorbeau în daneză şi că a găsit maşina cu care au fugit de la faţa locului, un Wolksvagen Polo negru.

În schimb, forţele de ordine au precizat că persoana ucisă în atac este un civil danez în vârstă de 40 de ani şi au confirmat că cei trei răniţi sunt poliţişti.

O activistă Femen, Inna Shevshenko, a scris într-un mesaj postat pe Twitter în încăperea în care se desfăşura evenimentul se aflau câteva zeci persoane.

Ministrul francez de Externe Laurent fabius a condamnat atacul, afirmând că Franţa "rămâne alături de autorităţile şi poporul daneze în lupta împotriva terorismului".

De asemenea, preşedinţia franceză a anunţat că ministrul de Interne Bernard Cazeneuve urmează să ajungă la locul atacului.

Poliţia daneză a mai afirmat că, în opinia sa, Vilks - care nu a fost rănit în atac, cunoscut pentru caricaturizarea profetului Mahomed - a fost ţinta atacului. El participa la o dezbatere pe tema "Arta, blasfemia şi libertatea de exprimare" la centrul cultural Krudttønden din cartierul Østerbro. Atacul a avut loc după discursul susţinut de către ambasadorul francez în Danemarca.

Un participant la eveniment, Dennis Meyhoff, un cercetător în domeniul satirei, a declarat pentru Jyllands Posten că a auzit aproximativ 30 de împuşcături în doar două minute şi că poliţia daneză le-a ordonat participanţilor să rămână înăuntru.

Presa a scris că atacul s-a concentrat asupra intrării, iar atacatorii nu au pătruns în incintă. Evenimentul s-a desfăşurat în condiţii de securitate strictă, iar participanţii au fost percheziţionaţi la intrarea în clădire. O organizatoare a reuniunii a declarat pentru postul danez de televiziune TV2 că întâlnirea a continuat după atac.

Cei doi atacatori au reuşit să fugă, potrivit postului britanic, care adaugă că până la 40 de împuşcături au fost trase către clădire.

Presa daneză a publicat pe Twitter o fotografie cu urmele lăsate de gloanţe pe clădire şi o fereastră spartă de gloanţe, potrivit Le Parisien. Ziarul scrie că cei doi bărbaţi au fugit la bordul unei maşini negre marca Wolksvagen Plolo.

Un caricaturist suedez controversat, Lars Vilks, care a desenat caricaturi cu profetul Mahomed, era prezent la dezbatere.

La scurt timp după atac, ambasadorul Zimeray a postat un mesaj pe Twitter în care afirma că este teafăr. Sunt "în continuare în viaţă, în sală", a scris el, citat de Le Parisien, care adaugă că la faţa locului au fost trimise "mijloace de securitate şi de salvare importante".

Zona din jurul clădirii, o cafenea, a fost securizată, potrivit unui reporter BBC. Poliţia a instalat cordoane de protecţie şi efectua cercetări într-un parc din apropiere, a adăugat corespondentul

Lars Vilks a provocat o controversă în 2007, după ce a publicat o caricatură cu capul lui Mahomed pe un corp de câine, într-un ziar suedez. În 2010, mai multe persoane au încercat să-i incendieze casa. De atunci el a fost plasat sub protecţia constantă a unui poliţist, la fel ca în cazul săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo, care a fost vizat pe 7 ianuarie de un atac terorist. Fraţii Kouachi au măcelărit atunci 12 persoane, inclusiv mai mulţi caricaturişti francezi care au desenat caricaturi cu Mahomed.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici