Ambasadorul rus la NATO: Alianţa provoacă un nou conflict în Balcani

Forţa NATO din Kosovo (KFOR) prin suplimentarea efectivelor sale la frontiera dintre Kosovo şi Serbia în urma unor confruntări sângeroase, creează un nou conflict în această regiune, a apreciat ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică Dmitri Rogozin, citat de Russia Today în pagina electronică.

672 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul rus la NATO: Alianţa provoacă un nou conflict în Balcani

Dmitri Rogozin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este o altă greşeală pe care NATO o face, provocând un alt conflict în Balcani", a declarat Rogozin. Potrivit unor martori, KFOR a mobilizat miercuri vehicule blindate, a instalat saci cu nisip şi sârmă ghimpată în jurul punctului de trecere a frontierei de la Jarinje, la aproximativ 100 de kilometri de capitala kosovară Priştina. NATO a sporit măsurile de securitate la frontieră la o zi după confruntările din zonă, în urma cărora au fost răniţi 16 sârbi kosovari şi patru membri KFOR.

"Se pare că aceşti colegi ai mei de la NATO nu au nicio idee care ar putea fi consecinţele implicării lor în conflict", a continuat el. "În loc să adopte o poziţie neutră, în acord cu rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU, ei au luat partea Kosovo-Albania. Pe scurt, NATO blochează singurul drum dintre sârbii kosovari şi Serbia. Trupele internaţionale de menţinere a păcii sunt implicate în conflictul civil din nordul regiunii", a adăugat el.

Pe de altă parte, Rogozin a acuzat Alianţa Nord-Atlantică de faptul că nu vrea să discute situaţia din Kosovo sau să investigheze acest ultim incident. "Se ascund în spatele unor vorbe goale", a declarat ambasadorul rus la NATO.

"Suntem martori ai unor minciuni sfruntate despre ce fel de măsuri au fost luate împotriva populaţiei civile din Kosovo. Ni s-a spus că sunt utilizate doar gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene. Dar potrivit informaţiilor de la un spital, toţi răniţii au răni împuşcate. Iar doctorii din Mitroviţa s-au plâns de bombardarea ambulanţelor care transportau răniţi din zona de conflict", a declarat Rogozin pentru Interfax. Rusia a cerut ca NATO să formeze o comisie pentru a investiga incidentele, dar solicitarea a fost ignorată, a mai spus acesta.

De asemenea, John Laughland, un oficial de la Institutul pentru Democraţie şi Cooperare din Paris, a declarat că mobilizarea trupelor KFOR a reactivat un "conflict îngheţat".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici