Ambasadorul Rusiei: "România a îngheţat comerţul cu Rusia"

Miercuri, 8 iunie, s-a desfăşurat conferinţa de presă a Ambasadorului Rusiei în România, Valery Kuzmin, unde a vorbit despre relaţiile ruso-române.

16859 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Rusiei: "România a îngheţat comerţul cu Rusia"

Sursa Foto - Ambasada Rusiei din Romania, Facebook

"Dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre Rusia şi România ar putea fi caracterizate ca fiind controversate în ultimul an. De partea economică, rezultatele din anul anterior erau optimiste. 

Economia ţării îşi revenise după pandemie, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Federaţia Rusă a atins 4,93 miliarde de dolari. 

Rusia exportă către România mărfuri în valoare de 3,34 miliarde de dolari, pe când România exportă către Rusia mărfuri în valoare de 1,5 miliarde de dolari. 

Rusia exportă hidrocarburi, materiale prime, iar România exportă mobilier şi produse chimice, fertilizatori, materiale de construcţii către Rusia.

Dar recent un număr mare de rute au fost îngheţate din cauza sancţiunilor economice", declară ambasadorul. 

"Gazul importat din Rusia a atins, în primele 6 luni ale acestui an, 9 miliarde de metri cubi. Un alt aspect important este colaborarea României şi Rusiei în industria constructoare de autoturisme, încetată după sancţiunile economice", a menţionat ambasadorul. 

"Nu există manifestări făţişe de discriminare a culturii ruse ca în occident, unde Ceaikovski şi Puşkin sunt interzişi", spune ambasadorul, dar reclamă expulzarea celor 10 diplomaţi ruşi, interzicerea televiziunilor ruse. Menţionează că s-au petrecut " actele de discriminare şi violenţă la care au fost supuşi cetăţenii ruşi din România, (...) expulzarea unor  studenţi ruşi din România, îngheţarea conturile bancare, (...) încetarea  activităţilor pentru că erau ruşi, fără nicio altă explicaţie". 

Valery Kuzmin a făcut referire şi la episodul mediatic când senatorul Diana Şoşoacă şi alţi parlamentari ce au fost excluşi de la AUR, împreună cu un parlamentar PSD, au făcut o vizită ambasadei Rusiei în martie 2022, în timp ce majoritatea parlamentarilor condamnau crimele de război ale Rusiei în Ucraina. 

"Am fost impresionat când un grup de parlamentari ne-au vizitat ambasada pentru a-şi prezenta bunele intenţii şi întoarcerea la vieţile paşnice în Ucraina. Au fost sancţionaţi de către Parlamentul major care se opune păcii în Ucraina". 

Ambasadorul a condamnat şi protestul împotriva ambasadei Rusiei din mai 2022, când activiştii au adus un tanc în miniatură, pe acesta fiind desenat litera Z. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici