Angela Merkel a fost realeasă cancelar

Conservatoarea Angela Merkel a fost aleasă marţi de către deputaţi, cu o majoritatea zdrobitoare, pentru al treilea mandat de cancelar al Germaniei, a anunţat preşedintele Bundestagului Norbert Lammert.

814 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel a fost realeasă cancelar

Angela Merkel a fost realeasă cancelar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Merkel, în vârstă de 59 de ani, care începe un nou mandat de patru ani, va conduce o "mare coaliţie" alcătuită din uniunile creştine (CDU şi aliata sa bavareză CSU) şi social-democraţi.

Considerată cea mai puternică femeie din lume, ea a obţinut 462 de voturi de la cei 621 de deputaţi prezenţi, din totalul de 631, în acest vot secret cu buletine, în contextul în care majoritatea sa deţine 504 mandate. Astfel ea a obţinut 74% din voturile exprimate.

Potrivit numărătorii anunţate de către Lammert, 150 de deputaţi au votat împotrivă, iar nouă au dat buletinul în alb.

"Accept votul şi vă mulţumesc pentru încrederea acordată", a declarat Angela Merkel imediat după anunţarea rezultatului votului.

Purtând taior şi pantalon negre, Merkel, zâmbind reţinut, a primit un buchet de flori.

Au fost necesare aproape trei luni - un record - pentru crearea noului Guvern al primei economii europene.

Partidul lui Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aripa sa bavareză CSU au obţinut 311 mandate în urma alegerilor de la 22 septembrie, iar Partidul Social-Democrat (SPD), cu care a format coaliţia, a obţinut 193 de mandate.

Cancelarul urmează să meargă marţi, înainte de prânz, la preşedintele Republicii Joachim Gauck, care urmează să o numească în mod oficial, după care va reveni în Bundestag să depună jurământul.

Noul Guvern, care se va întruni în prima şedinţă marţi seara, după ce va fi învestit de către Gauck, a ajuns la un acord asupra unui program comun care prevede, între măsurile cele mai importante, introducerea unui salariu minim universal de 8,50 euro pe oră.

Merkel este considerată marea câştigătoare a alegerilor legislative de la 22 septembrie, după ce tabăra sa obţinut 41,5% din voturile exprimate, permiţându-i accesul la al treilea mandat la conducerea Germaniei.

Însă eşecul partenerului său, partidul liberal FDP, care nu a reuşit să treacă de pragul electoral care oferă acces în Parlament, a obligat-o să caute un nou aliat.

Este a doua oară când Angela Merkel va conduce o "mare coaliţie", după cea din perioada 2005-2009.

Aşa cum a procedat în 2005 şi 2009, cancelarul urmează să efectueze prima vizită în străinătate la Paris, unde se va întâlni miercuri cu preşedintele francez François Hollande, cu o zi înaintea summitului european de la Bruxelles.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici