Angela Merkel ar fi fost spionată de la ambasada americană din Berlin

Spionarea convorbirilor cancelarului Angela Merkel pe telefonul mobil, de către serviciile secrete americane, ar fi fost efectuată de la ambasada Statelor Unite la Berlin, scrie, vineri, cotidianul Süddeutsche Zeitung, citat de AFP.

3839 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel ar fi fost spionată de la ambasada americană din Berlin

Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Interceptările ar fi fost efectuate de un centru de interceptare denumit Special Collection Service (SCS)", aflat sub responsabilitatea comună a NSA şi CIA şi care ar opera "în ambasade şi consulate americane din întreaga lume, cel mai adesea în secret", scrie cotidianul.

Süddeutsche Zeitung şi-a extras informaţiile din documentele furnizate de Edward Snowden, fost consultant al serviciului de informaţii american NSA, aflat la originea unei serii de dezvăluiri privind activităţile de spionaj ale Statele Unite în lume.

Documentele pe care Snowden le-a furnizat săptămânalului Der Spiegel, care au fost prezentate Guvernului german la sfârşitul săptămânii, nu permit totuşi datarea cu precizie a momentul în care a fost ascultat telefonul mobil al lui Merkel, continuă cotidianul.

Suspiciunile privind o posibilă spionare a lui Merkel de către Statele Unite, date publicităţii de cancelarie, au creat un şoc în Germania, ţară marcată de două dictaturi - naţional-socialism şi apoi comunism în fosta Germanie de Est - care au sistematizat spionarea cetăţenilor.

Merkel a declarat, joi, de la Bruxelles, unde asista la un summit european, că a cerut explicaţii preşedintelui Barack Obama cu privire la aceste dezvăluiri, avertizând asupra unei "lovituri serioase aduse încrederii" între cei doi aliaţi, în cazul în care aceste practici se vor dovedi reale.

Joi, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a cerut să se facă lumină "complet şi onest" în privinţa acestor acuzaţii, după ce l-a convocat pe ambasadorul american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici