Ankara anchetează o scurgere de informaţii privind politica Turciei în Siria

Un procuror din Ankara a deschis o anchetă privind condiţiile în care înregistrarea unei reuniuni în care oficiali turci evocă posibilitatea unei intervenţii militare în Siria a fost publicată joi pe Internet, anunţă vineri presa turcă.

174 afișări
Imaginea articolului Ankara anchetează o scurgere de informaţii privind politica Turciei în Siria

Ankara anchetează o scurgere de informaţii privind politica Turciei în Siria (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Această "dezvăluire", produsă cu trei zile înaintea alegerilor municipale de duminică, a determinat Guvernul turc să ordone blocarea platformei YouTube.

În ultimele săptămâni, mai multe înregistrări compromiţătoare la adresa Guvernului islamo-conservator şi a premierului turc au fost publicate pe Internet.

Înregistrarea publicată joi pe Youtube prezintă o reuniune secretă, în care ministrul de Externe, Ahmet Davutoglu, şi şeful serviciilor de informaţii (MIT), Hakan Fidan, evocă scenariul unei operaţiuni secrete destinate să justifice o intervenţie militară a Turciei în Siria.

Ministerul turc de Externe nu a dezminţit organizarea reuniunii pe această temă, dar a afirmat că o parte a înregistrării a fost "manipulată".

Dezvăluirea a provocat nemulţumirea premierului Recep Tayyip Erdogan, care a denunţat "un act josnic, laş, imoral" şi a promis că autorii vor fi aduşi în faţa justiţiei.

"Cel mai probabil, este vorba despre un act de spionaj", a declarat vineri vicepremierul Bulent Arinc. "Doar regimul (din Siria) poate profita de pe urma unui astfel de act", a adăugat el.

Ca şi în cazul celorlalte înregistrări care au fost publicate pe Internet în ultimele săptămâni, premierul Erdogan i-a acuzat, fără a-i numi direct, pe foştii aliaţi din mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, instalat în Statele Unite, că se află la originea acestei dezvăluiri, în cadrul unui "complot" vizând compromiterea Guvernului turc.

În pofida interdicţiei ordonată joi de Autoritatea turcă pentru telecomunicaţii (TIB), platforma YouTube continua să fie vineri accesibilă în Turcia.

După decizia de săptămâna trecută vizând închiderea Twitter, măsura impusă pentru YouTube a provocat numeroase critici, în special la Bruxelles şi la Washington.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici