Rusia susţine că nu mai are influenţă asupra militanţilor proruşi din Ucraina. Apelul SUA către cele două ţări

Rusia "a pierdut influenţa" asupra militanţilor proruşi din Ucraina, afirmă Kremlinul, subliniind că organizarea scrutinului prezidenţial ar fi "absurdă" date fiind violenţele actuale. Statele Unite au îndemnat Ucraina şi Rusia să "restaureze ordinea" după violenţele "inacceptabile" care au avut loc vineri la Odesa, unde 35 de persoane au murit într-un incendiu izbucnit în urma unor confruntări violente.

11336 afișări
Imaginea articolului Rusia susţine că nu mai are influenţă asupra militanţilor proruşi din Ucraina. Apelul SUA către cele două ţări

Apelul SUA către Ucraina şi Rusia: Să restaureze ordinea după violenţele "inacceptabile" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 12:00 - Serviciile de securitate continuă operaţiunea "antiteroristă" în estul Ucrainei

Serviciile de securitate ucrainene continuă "operaţiunea antiteroristă" în oraşele Slaviansk şi Kramatorsk, situate în estul ţării, anunţă ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, citat de AFP.

"Etapa activă a operaţiunii continuă; nu ne oprim", a transmis Avakov.

"Forţele de ordine au intervenit la Kramatorsk, au preluat controlul asupra turnului de televiziune, care era ocupat de terorişti", precizează ministrul de Interne.

"La operaţiunea antiteroristă participă militari şi membri ai Gărzii Naţionale", a încheiat Avakov.

UPDATE 11:37 - Rusia susţine că nu mai are influenţă asupra militanţilor proruşi din Ucraina

"Organizarea alegerilor prezidenţiale pe 25 mai ar fi absurdă, în contextul intensificării violenţelor", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

"Rusia nu ştie ce poziţie să aibă faţă de situaţia din Ucraina. Moscova a pierdut influenţa asupra comunităţilor rusofone din Ucraina şi nu mai poate convinge militanţii să predea armele", a subliniat Peskov.

"Kievul şi susţinătorii occidentali provoacă vărsarea de sânge şi poartă responsabilitatea directă", a insistat oficialul rus.

Apelul SUA către cele două ţări

"Violenţa şi dezordinea care au condus la atât de mulţi morţi şi răniţi sunt inaceptabile", a anunţat Departamentul american de Stat, într-un comunicat, în reacţie la violenţele şi confruntările care au avut loc vineri în oraşele ucrainene Odesa şi Slaviansk.

"Cerem celor două părţi să lucreze împreună pentru restaurarea calmului, legii şi ordinii", se arată în comunicat.

Treizeci şi cinci de persoane au murit vineri, la Odesa, în sudul Ucrainei, în marja unor confruntări între apărătorii unităţii ţării şi separatişti proruşi, acţiuni care generează temeri în legătură cu o posibilă extindere a insurecţiei în sudul ucrainean şi cu o reacţie a Rusiei.

Violenţele au izbucnit în timp ce o defilare pentru unitatea ţării a susţinătorilor autorităţilor proeuropene de la Kiev a fost atacată de militanţi proruşi înarmaţi cu bâte de baseball, lanţuri metalice şi pistoale.

În cursul serii, proruşii s-au baricadat în Casa Sindicatelor, care a luat foc în circumstanţe neelucidate în timp ce era asediată de proeuropeni. Cel puţin 31 de persoane au murit în incendiu, potrivit Ministerului ucrainean de Interne.

De la începutul crizei ucrainene, acestea sunt primele incidente grave înregistrate în Odesa, un oraş rusofon de aproximativ un milion de locuitori situat la Marea Neagră.

Pe de altă parte, doi militari ucraineni au fost ucişi, vineri, în cursul unor "lupte intense" cu rebeli proruşi în apropiere de Slaviansk, un bastion al insurgenţilor din estul Ucrainei, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici