Apropiaţi ai liderului libian au început să abandoneze regimul, afirmă Clinton şi Gates

Apropiaţi ai colonelului Muammar Kadhafi au început să "abandoneze" regimul, în faţa intervenţiei coaliţiei în Libia, au afirmat duminică secretarul american de Stat, Hillary Clinton, şi cel al Apărării, Robert Gates.

21 afișări
Imaginea articolului Apropiaţi ai liderului libian au început să abandoneze regimul, afirmă Clinton şi Gates

Apropiaţi ai liderului libian au început să abandoneze regimul, afirmă Clinton şi Gates (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt numeroşi diplomaţi şi lideri militari din Libia care schimbă poziţia, care schimbă partea, abandonează pentru că văd cum se va termina", a declarat secretarul de Stat, în timpul emisiunii Face the Nation de la postul CBS.

"Nu subestimaţi posibilitatea ca elemente ale regimului să cedeze şi să-l abandoneze pe liderul libian", a apreciat la rândul său secretarul Apărării, în aceeaşi emisiune.

"Nu subestimaţi posibilitatea ca însuşi regimul să cedeze", a adăugat el, în timpul emisiunii Meet the Press de la postul NBC.

Obiectivul militar urmărit de coaliţie nu este înlăturarea de la putere a colonelului Kadhafi, au declarat cei doi oficiali americani, amintind că preşedintele Barack Obama i-a cerut liderului libian "să plece".

"Operaţiunea militară nu este decât o parte din ceea ce facem", a explicat Clinton, evocând blocarea bunurilor lui Muammar Kadhafi şi ale familiei sale şi contactele politice cu reprezentanţii opoziţiei.

Pentru a ajunge la plecarea colonelului Kadhafi "avem şi alte lucruri decât ciocane în cutia noastră cu instrumenmte", a precizat Gates.

Oficiali americani au evocat posibilitatea de a furniza arme forţelor de opoziţie, ceea ce permite Rezoluţia 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU, potrivit secretarului de Stat.

Dar "nu a fost luată o decizie în acest sens", a precizat ea pentru postul CBS. "Suntem în contact cu rebelii (...). Există numeroase modalităţi de a-i ajuta şi discutăm despre ele cu aliaţii noştri şi vom face acest lucru când voi merge la Londra, marţi", a adăugat Clinton.

Secretarul de Stat urmează să participe, marţi, la Londra, la reuniunea Grupului de contact politic privind operaţiunea militară din Libia, care include ţările participante la operaţiuni, între care şi ţări arabe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici