Arabia Saudită va accelera cooperarea în domeniul energiei cu China, în contextul tensiunilor cu SUA

Arabia Saudită intenţionează să intensifice cooperarea cu China în domeniul petrolului şi energiei nucleare, în contextul deteriorării relaţiilor cu Statele Unite din cauza deciziei OPEC+ de reducere a producţiei de petrol, informează site-ul Axios.com.

4111 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită va accelera cooperarea în domeniul energiei cu China, în contextul tensiunilor cu SUA

Sursa foto: Profimedia

Ministrul saudit al Energiei, Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz, a avut vineri o întâlnire prin videoconferinţă cu directorul Administraţiei Naţionale a Energiei din China, Zhang Jianhua.

"Cei doi oficiali au confirmat voinţa de a colabora pe termen lung pentru susţinerea stabilităţii pieţei internaţionale a petrolului şi au evidenţiat necesitatea asigurării resurselor de petrol pe termen lung şi în mod credibil pentru stabilizarea pieţei globale, afectată de o serie de incertitudini din cauza situaţiilor internaţionale complexe şi dinamice", conform unui comunicat citat de agenţia oficială de presă saudită.

Arabia Saudită şi China intenţionează să dezvolte cooperarea şi în domeniul energiei, precum şi prin investiţii comune în infrastructură.

"Anunţul privind intensificarea cooperării între Arabia Saudită şi China în domeniul energiei reprezintă o acţiune clară îndreptată împotriva Statelor Unite. Acest comunicat nu indică noi politici, dar are rolul de a reaminti Administraţiei Biden că Arabia Saudită are alte relaţii importante în domeniul petrolului şi că politica petrolieră saudită nu vine de la Washington, ci este decisă la Riyad", afirmă analistul în domeniul petrolului Ellen Wald, din cadrul grupului de consultanţă Transversal Consulting.

Grupul OPEC+ a decis, în urmă cu două săptămâni, reducerea semnificativă a producţiei de petrol, ceea ce va conduce la diminuarea aprovizionării pe o piaţă tensionată deja, în pofida solicitărilor Washingtonului, care a criticat decizia. Arabia Saudită, liderul de facto al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a anunţat că reducerea cu două milioane de barili pe zi a producţiei de petrol, reprezentând 2% din volumul mondial, este necesară pentru a răspunde majorărilor dobânzilor de referinţă în Occident şi scăderii activităţilor economice. Riyadul a respins o cerere a Washingtonului de a amâna cu o lună decizia diminuării producţiei de petrol.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a început reevaluarea relaţiilor cu Arabia Saudită ca reacţie la decizia OPEC+ de a reduce producţia de petrol, considerată o manevră care consolidează poziţia Rusiei şi riscă să conducă la majorarea preţurilor la carburanţi în SUA. "Cred că preşedintele a fost foarte clar că aceasta este o relaţie pe care trebuie să continuăm să o reevaluăm, pe care trebuie să o revizuim. Şi, categoric, în contextul deciziei OPEC, cred că preşedintele face acest lucru", a afirmat săptămâna trecută John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici