Armata siriană se pregăteşte de noi atacuri, după ce a preluat controlul asupra oraşului Yabrud

Armata siriană, sprijinită de mişcarea şiită libaneză Hezbollah, se pregătea luni să lanseze noi atacuri în nordul provinciei Damasc, după ce a preluat controlul, duminică, asupra oraşului-cheie Yabrud.

259 afișări
Imaginea articolului Armata siriană se pregăteşte de noi atacuri, după ce a preluat controlul asupra oraşului Yabrud

Armata siriană se pregăteşte de noi atacuri, după ce a preluat controlul asupra oraşului Yabrud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Militarii sirieni au început pregătirile pentru a ataca trei localităţi rebele din Munţii Qalamoun şi a închide astfel accesul către Valea Bekaa, în estul Libanului, un fief al mişcării şiite libaneze Hezbollah vizat de atacuri ale rebelilor.

"Armata va lansa operaţiuni în toate regiunile în care se află grupări teroriste înarmate", a afirmat o sursă din cadrul securităţii, la Damasc. "Obiectivul final (...) este de a securiza întreaga frontieră şi de a închide toate punctele de acces către Liban", a adăugat sursa.

Ofensiva se concentrează de acum asupra Rankus, la sud de Yabrud, Flita şi Ras al-Maara (la nord-vest), a continuat ea.

Armata şi mişcarea Hezbollah au început să bombardeze Flita, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Totodată, cel puţin şase persoane au fost ucise şi alte 20 rănite, luni, într-un atentat cu maşină capcană comis la Homs, în centrul Siriei, într-un cartier locuit în cea mai mare parte de alawiţi, confesiunea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a anunţat OSDO.

Lupte aveau loc şi în al doilea oraş al ţării, Alep, între rebeli şi combatanţi loiali regimului. Butoaie cu explozibili au fost lansate din elicoptere asupra unui cartier controlat de rebeli, potrivit OSDO. Cel puţin un bărbat a fost ucis în bombardamentele regimului şi 11 militari au murit în lupte.

La Damasc, capitala Siriei, un obuz a lovit Piaţa Omeiazilor, situată în centrul oraşului, şi a ucis un poliţist, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul securităţii.

Bătălia de la Yabrud a fost crucială pentru Hezbollah. Mişcarea şiită libaneză, care şi-a recunoscut în mod oficial, în primăvara lui 2013, angajamentul militar în conflict alături de regimul sirian, intenţionează să blocheze orice infiltrare a rebelilor în Liban, în special către oraşul sunnit Aarsal, în estul ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici