Arseni Iaţeniuk, la o conferinţă alături de Merkel, premierul Republicii Moldova şi cel al Georgiei: "Nu va mai exista vreodată un zid al Berlinului în Europa"

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a afirmat, miercuri, în capitala Germaniei, că "nu va mai exista vreodată un zid al Berlinului în Europa" şi că Ucraina vrea să devină europeană.

748 afișări
Imaginea articolului Arseni Iaţeniuk, la o conferinţă alături de Merkel, premierul Republicii Moldova şi cel al Georgiei: "Nu va mai exista vreodată un zid al Berlinului în Europa"

Iurie Leancă, Irakli Garibaşvili, Angela Merkel, Arseni Iaţeniuk (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Zidul Berlinului a căzut şi nu va mai exista vreodată un zid al Berlinului în Europa", a declarat Arseni Iaţeniuk, într-o conferinţă de presă la care au mai participat cancelarul german Angela Merkel şi şefii de Guvern ai Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi Georgiei, Irakli Garibaşvili.

Cei patru lideri urmau să ia cina împreună, miercuri seara.

"Odată cu alegerea noului preşedinte, obiectivul nostru este ca Ucraina să devină o ţară europeană", a continuat premierul ucrainean. "Poporul ucrainean aşteaptă de la noi schimbări", a adăugat el.

El a îndemnat toate statele, "în special pe cele din Consiliul de Securitate ONU", să-l recunoască pe noul "preşedinte ucrainean legitim ales", aşa cum au făcut deja ţările europene. De asemenea, el a invitat Rusia să îşi respecte angajamentele internaţionale cu privire la Ucraina.

Angela Merkel a exprimat îngrijorarea Berlinului în privinţa observatorilor OSCE dispăruţi în Ucraina. "În mod firesc, în acest moment suntem îngrijoraţi în privinţa observatorilor OSCE, dar vom face totul pentru ca ei să fie eliberaţi", a spus ea.

Pe de altă parte, cancelarul german a amintit faptul că Germania nu doreşte ca Ucraina să aibă de ales între un parteneriat cu Europa şi un altul cu Rusia şi a subliniat că dorinţa sa este ca dialogul cu Moscova să continue.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici