ATACUL CHIMIC din Siria: Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice a cerut o analiză preliminară a rapoartelor existente

Directorul general al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), Ahmet Uzumcu, şi-a exprimat îngrijorarea, luni, faţă de informaţiile privind un atac cu arme chimice în oraşul sirian Douma şi a cerut o analiză preliminară a rapoartelor existente, relatează site-ul agenţiei Reuters.

924 afișări
Imaginea articolului ATACUL CHIMIC din Siria: Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice a cerut o analiză preliminară a rapoartelor existente

ATACUL CHIMIC din Siria: Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice a cerut o analiză preliminară a rapoartelor existente

"Centrul de Situaţii al OPCW a monitorizat îndeaproape incidentul şi a făcut o analiză preliminară a rapoartelor privind presupusa utilizare a armelor chimice, imediat după apariţia informaţiilor. Misiunea de constatare a faptelor (FFM) colectează în acest moment informaţii suplimentare din toate sursele disponibile pentru a stabili dacă au fost folosite arme chimice. Misiunea va raporta constatările sale către statele membre ale Convenţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice", a spus Uzumcu.

Misiunea din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice a fost înfiinţată în 2014 "pentru a stabili faptele în legătură cu alegaţiile privind utilizarea substanţelor chimice toxice, a clorului, în scopuri ostile în Republica Arabă Siriană". Această structură specială intervievează martori şi obţine probe şi dovezi fizice pentru analiză.

În 2015, Consiliul de Securitate al ONU a susţinut continuarea activităţii Misiunii de constatare a faptelor (FFM). Constatările acestei misiuni au confirmat utilizarea substanţelor chimice toxice ca arme în Siria.

Duminică, o serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici au susţinut că minimum 70 de persoane din oraşul sirian Douma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.

Potrivit organizaţiei umanitare Căştile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Oraşul sirian Douma este ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forţele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici