Atentatul de pe aeroportul Domodedovo din Moscova: Trei acuzaţi, condamnaţi la închisoare pe viaţă

Trei bărbaţi au fost condamnaţi luni de un tribunal rus la închisoare pe viaţă pentru implicarea lor în atentatul sinucigaş de pe aeroportul Moscova-Domodedovo, soldat cu 37 de morţi în ianuarie 2011, revendicat de rebeliunea islamistă din Caucaz.

275 afișări
Imaginea articolului Atentatul de pe aeroportul Domodedovo din Moscova: Trei acuzaţi, condamnaţi la închisoare pe viaţă

Atentatul de pe aeroportul Domodedovo din Moscova: Trei acuzaţi, condamnaţi la închisoare pe viaţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Declaraţi vinovaţi de "atentat terorist", de "crime" şi "banditism", fraţii Islam şi Ilez Iandiev, precum şi Başir Hamhoev au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, a anunţat Parchetul general rus într-un comunicat.

Ei au participat la pregătirea atentatului comis în sala de aşteptare a aeroportului internaţional de un kamikaze, Magomed Evloev, originar din Inguşetia, o mică republică instabilă din Caucazul rus, vecină cu Cecenia.

Magomed Evloev aparţine unui grup criminal care are legături cu liderul rebeliunii islamiste din Caucaz, cecenul Doku Umarov, care a revendicat atentatul.

Potrivit acuzării, fraţii Iandiev şi Hamhoev, precum şi Ahmed Evloev l-au ajutat pe kamikaze să meargă la Moscova din Inguşetia, i-au dat o centură de explozibili, i-au plătit chiria unui apartament în care a locuit înainte de a comite atentatul şi au ales locul în care va fi comis acesta.

Un frate al autorului atentatului, Ahmed Evloev, a fost condamnat la zece ani de închisoare. El a afirmat în cursul procesului că nu era la curent cu pregătirea acestui atentat.

Başir Hamhoev a negat orice implicare, în timp ce Islaem Iandiev a recunoscut că a jucat un rol în atentat şi şi-a exprimat regretele în faţa tribunalului, potrivit agenţiei Interfax.

Atentatul s-a soldat şi cu 172 de răniţi, ruşi şi străini.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici