Autorităţile egiptene susţin că au dejucat un complot iranian împotriva unor nave israeliene

Autorităţile egiptene afirmă că au dejucat o tentativă iraniană de a arunca în aer nave israeliene în Canalul Suez, potrivit unei publicaţii proguvernamentale.

915 afișări
Imaginea articolului Autorităţile egiptene susţin că au dejucat un complot iranian împotriva unor nave israeliene

Autorităţile egiptene susţin că au dejucat un complot iranian împotriva unor nave israeliene (Imagine: Arhiva Mediafax foto/AFP)

Detalii cu privire la presupusul complot sunt susceptibile să conducă la o amplificare a tensiunilor dintre Israel şi Iran, afectate de un blocaj cu privire la programul nuclear iranian, care, în opinia unora, ar putea declanşa un nou război în Orientul Mijlociu. Oficiali israelieni nu au fost în măsură să confirme aceste detalii, dar au subliniat că este semnificativ faptul că informaţia a fost publicată de Al-Ahram Weekly, o publicaţie semioficială, relatează The Independent în ediţia electronică de luni.

Citând procurori de stat, Al-Ahram scrie că poliţia egipteană a arestat doi cetăţeni egipteni acuzaţi de primirea unor ordine şi unor sume de bani de la agenţi iranieni, în vederea aruncării în aer a unei nave israeliene.

Cei doi par să fi oferit unui al treilea suspect, Mohammed Zakri, suma de 5,1 milioane de lire sterline (peste 6,1 milioane de euro) în schimbul efectuării acestui atac. Lui Zakri i s-ar fi spus că va fi "plătit de şiiţi", o posibilă referire la Teheran, potrivit The Independent.

În contextul unor avertizări din partea Iranului, care pare să fi dorit să transmită un semnal Israelului şi occidentalilor prin faptul că nave ale sale au traversat Canalul Suez recent, autorităţile de la Cairo au semnalat celor de la Teheran că nu vor tolera un atac asupra intereselor israeliene pe teritoriul său.

Israelul a acuzat Iranul de implicare, în ultima perioadă, în mai multe tentative de atac eşuate asupra unor ţinte israeliene în India, Thailanda şi Georgia. În schimb, Iranul afirmă că Israelul este responsabil de asasinarea mai multor oameni de ştiinţă iranieni din domeniul nuclear.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici