Barack Obama aprobă personal lista membrilor Al-Qaida care sunt ucişi

Preşedintele american Barack Obama a supervizat personal o procedură ultrasecretă menită să determine care anume presupuşi membri Al-Qaida trebuie introduşi pe o listă cu persoane de eliminat, scrie cotidianul New York Times în ediţia de marţi.

160 afișări
Imaginea articolului Barack Obama aprobă personal lista membrilor Al-Qaida care sunt ucişi

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Administraţia americană a stabilit această listă în cadrul războiului purtat prin atacuri cu avioane fără pilot împotriva reţelei teroriste Al-Qaida şi filialelor acesteia din Pakistan şi Yemen, scrie cotidianul New York Times, care citează zeci de oficiali de rang înalt şi foşti consilieri.

"El (Obama) este hotărât să ia deciziile asupra amplorii şi razei acestor operaţiuni", a declarat pentru New York Times Thomas Donilon, consilier în domeniul securităţii naţionale. "El crede că răspunde pentru poziţia Statelor Unite în lume", a adăugat consilierul.

Aproximativ 100 de oficiali din domeniul luptei împotriva terorismului au examinat cu atenţie anumite biografii, înainte de a propune introducerea pe această listă a unor suspecţi care acţionează în Yemen şi Somalia, în cadrul unei videoconferinţe securizate, organizată la sediul Pentagonului, scrie publicaţia.

CIA face acelaşi lucru, pentru suspecţii din Pakistan.

Numele i-au fost comunicate ulterior lui Barack Obama, care autorizează fiecare lovitură în Yemen şi Somalia, dar şi anumite operaţiuni sensibile în Pakistan.

Preşedintele Obama trebuie să aprobe personal uciderea unor suspecţi ca imamul Al-Qaida Anwar al-Awlaqi - un cetăţean american -, ucis anul trecut într-o lovitură cu un avion american fără pilot în Yemen.

Obama a calificat ca "uşoară" decizia de a-l ucide pe al-Awlaqi, potrivit fostului şef de cabinet de la Casa Albă William Daley, citat de Times, care a adăugat că anumiţi oficiali şi-au exprimat scepticismul cu privire la eficienţa acestei "kill list".

"Un bărbat este ucis, iar şoferul său, care era numărul 21, devine numărul 20?", scrie Times citându-l pe William Daley. "De la un moment dat, este vorba doar despre umplerea (listei) cu cifre", a declarat el.

O publicaţie a anunţat, de asemenea, existenţa unei dezbateri interne asupra metodei controversate a administraţiei americane de a număra victimele, potrivit căreia orice bărbat - aflat la vârsta la care poate lupta şi localizat într-o anumită zonă din jurul unui suspect - este considerat un insurgent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici