Barack Obama: Problemele economice ale SUA pot fi rezolvate

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat luni că problemele cu care se confruntă Statele Unite, al căror rating a fost redus vineri de agenţia Standard & Poor's, "pot fi rezolvate" dar este nevoie de voinţă politică.

740 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Problemele economice ale SUA pot fi rezolvate

Preşedintele american, Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama a anunţat că va face propriile recomandări "în săptămânile următoare" pentru reducerea deficitului şi le-a cerut adversarilor săi republicani să accepte creşterea impozitelor pentru americanii cei mai bogaţi.

Aceasta este prima apariţie publică a preşedintelui de la decizia istorică a agenţiei Standard & Poor's, vineri, de a reduce ratingul primei economii mondiale de la AAA la AA+.

"Indiferent ce spun unele agenţii, ţara noastră a fost şi va fi întotdeauna o ţară de rating AAA", a declarat Obama în cadrul unei alocuţiuni la Casa Albă, insistând asupra faptului că investitorii mondiali continuă să vadă economia americană ca pe una dintre cele mai sigure.

Preşedintele a recunoscut însă că disputele între partide la Washington subminează eforturile de rezolvare a problemei economiei americane şi le-a cerut democraţilor şi republicanilor să îşi unească eforturile pentru a găsi o soluţie echilibrată la deficitul enorm al ţării care ar urma să ajungă la 1.600 de miliarde de dolari în 2011.

"Vestea bună este că problemele economice pot fi rezolvate rapid şi ştim ce trebuie să facem pentru a le rezolva", a asigurat preşedintele american.

Potrivit lui, soluţia la problema deficitului este creşterea impozitelor pentru americanii cei mai bogaţi concomitent cu tăieri bugetare moderate în programe federale ca asigurările de sănătate pentru persoanele în vârstă.

"Recurgerea la aceste reforme nu necesită decizii radicale. Acest lucru necesită bun simţ şi compromis", a declarat el.

Barack Obama a propus deja această formulă în cadrul negocierilor complicate privind ridicarea plafonului datoriei de stat, care au condus in extremis la un acord săptămâna trecută. Dar republicanii au refuzat categoric orice creştere a impozitelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici